Adana'da sıkça tüketilen ve son yılların en merak edilen besini olan şırdan, koyun, kuzu ve inek gibi geviş getiren hayvanların midelerinin son bölümü olan şırdanın temizlenip içine özel baharatlı pirinç doldurulup dikilmesi ve salçalı suda pişirilmesiyle yapılır. Sıradışı şekli ve kendine has tadıyla merak uyandıran şırdan, bir sakatat yiyeceğidir. Adeta altın çağını yaşayan şırdanın faydaları ise saymakla bitmiyor. İçerdiği B12 vitamini nedeniyle vitamin eksikliğine iyi gelen şırdan aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. İşte şırdanın mucizevi faydaları…
Şırdan içerdiği A ve B12 vitaminleri sayesinde vitamin eksikliğini yüksek oranda gideriyor.
Şırdanın içinde bulunan besin değerleri kanser riskini azaltıyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara kalkan oluyor.
Şırdanı tüketirken iyi temizlenmiş olmasına ve tazeliğine dikkat etmek gerekiyor.
Şırdan yüksek vitamin değerlerine rağmen yağ oranı yüksek bir besin olduğu için kronik hastalığı olanların porsiyon kontörlüne dikkat etmesi gerekiyor.
Şırdancı Emin Kertiş "5.Uluslararası Adana Lezzet Festivali öncesi de mutluyuz. Türkiye'yi karşılamak için hazırız, herkesi bekliyoruz. İşlerimiz çok güzel" ifadelerini kullandı.
Kargoyla şırdan gönderdiğini de aktaran Emin Kertiş, "Yapılan haberler ve sosyal medya sayesinde ürünlere talep oldukça fazla. Türkiye'nin her yerinden şırdan istiyorlar ve onlara kargoyla ulaştırıyoruz. Yurt dışından da çok talep var ama gıdanın yasak olması nedeniyle oraya gönderim sağlayamıyoruz. Gelen vatandaşlar el bavulunda kendileri götürüyor. Şırdan altın çağını yaşıyor. Herkesi bu lezzetleri tatmak için Adana'ya bekliyoruz" dedi.
Şırdanları güzelce yıkayın ve temizleyin. Soğanı ince ince doğrayın. Soğan, pirinç, salça ve baharatları karıştırın. Bu karışımı eşit bir şekilde şırdanların içine doldurun. Şırdanların ağzını kalın bir iple dikip tencereye koyun. Üzerini kapatacak kadar su ilave edip kısık ateşte pişirin.