YÜKSEK ANTİOKSİDAN ORANI
Birkaç önemli vitamin ve mineral içermesine ek olarak, karanfil antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, kronik hastalığın gelişimine katkıda bulunabilen oksidatif stresi azaltan bileşiklerdir. Karanfil ayrıca, doğal bir antioksidan görevi gördüğü gösterilen öjenol adı verilen bir bileşik içerir. Aslında, bir laboratuvar çalışması, öjenolün serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasarı, başka bir güçlü antioksidan olan E vitamininden beş kat daha etkili bir şekilde durdurduğunu buldu. Diyetinize diğer antioksidan bakımından zengin gıdalarla birlikte karanfil eklemek, genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
KANSERE KARŞI KORUNMAYA YARDIMCI OLABİLİR
Bazı araştırmalar, karanfilde bulunan bileşiklerin kansere karşı korunmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bir test tüpü çalışması, karanfil özünün tümörlerin büyümesini durdurmaya yardımcı olduğunu ve kanser hücrelerinde hücre ölümünü desteklediğini buldu. Başka bir laboratuvar çalışması da benzer sonuçlar gözlemledi ve konsantre miktarda karanfil yağının özofagus kanseri hücrelerinin %80'inde hücre ölümüne neden olduğunu gösterdi.Karanfilde bulunan öjenolün de antikanser özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Bir test tüpü çalışması, öjenolün rahim ağzı kanseri hücrelerinde hücre ölümünü desteklediğini buldu.
Ancak, bu test tüpü çalışmalarında çok konsantre miktarlarda karanfil özü, karanfil yağı ve öjenol kullanıldığını unutmayın. Eugenol yüksek miktarlarda toksiktir ve karanfil yağının aşırı dozda alınması, özellikle çocuklarda karaciğer hasarına neden olabilir. Daha düşük miktarların insanları nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
BAKTERİLERİ ÖLDÜREBİLİR
Karanfilin antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir, yani bakteri gibi mikroorganizmaların büyümesini durdurmaya yardımcı olabilirler. Bir laboratuvar çalışması, karanfil esansiyel yağının, gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteri türü olan E. coli de dahil olmak üzere üç yaygın bakteri türünü öldürdüğünü gösterdi. Dahası, karanfilin antibakteriyel özellikleri ağız sağlığının geliştirilmesine bile yardımcı olabilir.
Bir diğer çalışmada, karanfilden elde edilen bileşiklerin diş eti hastalığına katkıda bulunan iki tür bakterinin büyümesini durdurduğu bulundu. 40 kişide yapılan başka bir çalışmada, çay ağacı yağı, karanfil ve fesleğen içeren bitkisel bir gargaranın etkileri test edildi. Bitkisel gargarayı 21 gün kullandıktan sonra diş eti sağlığında ve ağızdaki plak ve bakteri miktarında iyileşmeler gösterdiler. Düzenli fırçalama ve uygun ağız hijyeni ile birlikte karanfilin antibakteriyel etkileri ağız sağlığınıza fayda sağlayabilir.