Diz ağrısı birçok kişinin muzdarip olduğu problemlerden biridir. Nedeni ise ilerleyen yaş, travma, kilo, spor yaralanmaları, tümör gibi çeşitli faktörlere göre değişebilmektedir. Tabii her birinin tedavi süreci de farklılık göstermektedir. Peki, size dayanılmaz diz ağrılarını geçirmek için doğal ağrı kesici bir besin olduğunu söylesek? Tıbbın babası olarak bilinen İbn-i Sina, yazdığı kitaplarda bu konuda da çok işe yarayacak bir çözüm önerisinde bulunmuş: Dizlere kuyruk yağı sarmak! Peki dize kuyruk yağı nasıl sarılır, ne işe yarar? İşte, dizlere kuyruk yağı sarmanın faydaları…
Günümüzde pek sık kullanılmayan kuyruk yağı, sağlık için oldukça faydalı yağlar arasında yer alıyor. Hatta ve hatta "Hekimlerin Piri ve Hükümdarı" olarak bilinen İbn-i Sina'nın yazdığı kitaplarda da kuyruk yağının faydalarından bahsediliyor. Bu yağ, genellikle zararlı olarak akıllarda yer edinse de hayvansal yağlar arasında en sağlıklısı olarak kabul ediliyor. D vitamini bakımından zengin olan bu yağ, diz ağrılarına şifa oluyor. İbn-i Sina da geçmeyen diz ağrıları için kuyruk yağını önerisinde bulunmuş. İşte, dizlere kuyruk yağı sarmanın faydaları…
Sağlıklı yağlar, vücut fonksiyonlarının daha düzgün çalışması için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sağlıklı yağlardan biri de kuyruk yağıdır.
Hayvansal yağlar arasında koku ve tat olarak en ağır olanı kuyruk yağıdır. Bu nedenle tüketilme oranı da oldukça azdır.
Ancak bu yağ, ağır kokusu ve tadı nedeniyle çoğu kimse tarafından tercih edilmese de etkileriyle adeta mucizeler yaratıyor. Miktarına dikkat edilerek tüketilmesi uzmanlar tarafından da tavsiye ediliyor.
Yapılan araştırmalar, hayvansal yağlar arasında en sağlıklısı olduğu belirlenen kuyruk yağı içerisinde omega yağ asitleri, potasyum, kalsiyum ve demir barındırdığını ortaya koymuştur.
Halk arasında don yağı ya da iç yağ olarak da bilinen kuyruk yağı özellikle Anadolu illerinde yemeklere tat vermesi için koyulur.
Gençlik yıllarında yeterli miktarda kuyruk yağı tüketen kişilerde yaşlılıkta daha az eklem rahatsızlığı görüldüğü bilinmektedir.
Özellikle diz ağrısı, eklem sıvısı ve kıkırdak erimesi rahatsızlığı yaşayanlar için kuyruk yağı tavsiyesi tıp alimi İbni-i Sina tarafından da reçete edilmiştir.
KUYRUK YAĞI NEDİR VE NASIL TÜKETİLİR?
Kuyruk yağı hayvanların kuyruk kısımlarında ve et aralarında bulunur. Gıda sanayisinde kullanılan kuyruk yağı, yüzyıllardır tüketilir.
Kuyruk yağı kullanımı için iki farklı temel yöntem bulunur. Bunlardan ilki kebap gibi ürünlerde kuyruk yağını et ile birlikte harmanlamaktır.
Diğer bir yöntem ise yemek malzemelerinden önce tencereye koyulan yağ yerine kuyruk yağının koyularak, tamamen eritilmesidir.
DİZ AĞRILARI İÇİN KUYRUK YAĞI
Kuyruk yağı genellikle yemeklerde kullanıl. Ancak son dönemlerde sağlık açısından faydalı olduğu olduğu anlaşılmıştır.
Kuyruk yağı tüketmek kas ve kemik gelişimine katkı sağlar. Yiyecek olarak tüketmenin yanı sıra kuyruk yağının dıştan kullanılması da etki eder.
İçerisinde bulunan D vitamini seviyesinde diz ağrılarına iyi gelmektedir. Dolayısıyla bu yağı vücuda krem haline getirip sürerek kullananlar da vardır.
KUYRUK YAĞI KREMİ YAPILIŞI
Kuyruk yağını küçük parçalar halinde kesin.
Ardından tencereye koyup aynı seviyeye kadar su ekleyin.
Su kaynayıp yağ erimeye başlayınca eriyip yüzeye çıkan yağları bir kaşıkla tencere üzerinden alın ve bir kaba koyun.
Kaba konan yağ donacak ve krem kıvamını alacaktır.
KUYRUK YAĞININ FAYDALARI
Gelişim çağında olan çocuklarda kas ve kemik gelişiminin sağlıklı olmasını sağlar.
Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.
Tansiyonun dengede kalmasını sağlar.
Damar tıkanıklıklarına karşı koruma sağlar.
Kalp ve damar hastalıkları riskini düşürür.
Sinir sistemi üzerinde olumlu ve yumuşatıcı etkiler oluşturur.
Böylelikle romatizma ve felç riskini minimalize eder.
Ayrıca vücuttaki titreme ve yanı sıra siyatik hastalıklarından da korur.
Bağışıklık sisteminin virüs, enfeksiyon ve serbest radikallere karşı her zaman dirençli kalmasını sağlar.
Kuyruk yağı cilt hücrelerinin yenilenmesine ve onarılmasına yardımcı olur.