Şişkinlik, sindirim sistemine bağlı olarak meydana gelse de gaz oluşumunun birçok nedeni bulunuyor. Tükettiğimiz yiyecekler ve vücutta biriken fazla sıvı da gaza sebep oluyor.
Eğer gastrit, ülser gibi sorunlarınız varsa bu da şişkinliğin başında geliyor. Uzmanlar, gaz giderici bitkisel yoğurt tarifini ve hangi bitkilerin gaz oluşumunu engellediğini açıkladı. Gelin birlikte bunların ne olduğuna bakalım.
GAZ GİDERİCİ YOĞURT TARİFİ
Malzemeler:
1 çay kaşığı dereotu tohumu, 1 çay kaşığı rezene tohumu, 1 çay kaşığı frenk kimyonu, 1 çay kaşığı yoğurt ve anason
Fakat yemekten sonra yemeğin üstüne içmeniz aksini gerçekleştirecek.
Ayrıca, yemeklerden 1 saat sonra yürüyüş yapmanız hazımsızlığı önleyecek, sindiriminizi kolaylaştıracaktır. Bunu alışkanlık haline getirmenizde fayda var.
Ara öğünlerden hızlıca uzaklaşın. Mümkün olduğunca gece geç saatlerde yemek yemeyin. Bellir bir yemek düzeniniz olsun.
ÖNEMLİ BESİNLER AÇISINDAN ZENGİNDİR
Yoğurt, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu hemen hemen her besinden bazılarını içerir. Sağlıklı dişler ve kemikler için gerekli bir mineral olan çok fazla kalsiyum içerdiği bilinmektedir. Sadece bir fincan günlük kalsiyum ihtiyacınızın %49'unu karşılar.
Ayrıca her ikisi de kalp hastalığına ve belirli nöral tüp doğum kusurlarına karşı koruma sağlayabilen B vitaminleri, özellikle B12 vitamini ve riboflavin bakımından yüksektir.
Bir fincan ayrıca günlük fosforun %28'ini magnezyumun %10'unu ve potasyumun %12'sini sağlar. Yoğurdun doğal olarak içermediği bir besin maddesi D vitaminidir.
Tokluk sinyali veren hormonların üretimini arttırdığından, iştahın düzenlenmesi için yeterli protein almak da önemlidir. Genel olarak tükettiğiniz kalori miktarını azaltmaya yardımcı olabilir, bu da kilo yönetimi için faydalıdır.
2014 yılında yapılan bir çalışmada, yoğurt atıştıran katılımcılar, aynı kaloriye sahip düşük proteinli atıştırmalıklar yiyenlere göre akşam yemeğinde daha az acıkmış ve 100 daha az kalori tüketmiştir.
SİNDİRİME FAYDA SAĞLAR
Bazı yoğurt türleri , başlangıç kültürünün bir parçası olan veya pastörizasyondan sonra eklenen canlı bakteri veya probiyotikler içerir. Bunlar tüketildiğinde sindirim sağlığına fayda sağlayabilir.
Birçok yoğurt, içerdikleri faydalı bakterileri öldüren bir ısıl işlem olan pastörize edilmiştir. Değişen depolama sıcaklıkları ve diğer faktörler nedeniyle. Buna rağmen, en etkili probiyotikler için en iyi yöntem; etiketi kontrol etmek ve canlı, aktif organizmalar içeren birini aramaktır.
Yapılan bir çalışmada, küçük sindirim semptomları yaşayan kadınlarda sindirim semptomlarını ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesini iyileştirdiğini buldu. Ayrıca, birkaç çalışma, probiyotiklerin antibiyotiğe bağlı ishal ve kabızlığa karşı koruma sağlayabileceğini bulmuştur.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİR
Özellikle probiyotik içeriyorsa düzenli olarak yoğurt tüketmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve hastalığa neden olan virüslere yakalanma olasılığını azaltır.
Probiyotiklerin, viral enfeksiyonlardan bağırsak rahatsızlıklarına kadar çeşitli sağlık koşullarıyla bağlantılı olan iltihabı potansiyel olarak azalttığı bilinmektedir.
Araştırmalar, bazı durumlarda probiyotiklerin soğuk algınlığının insidansını, süresini ve şiddetini azaltmaya da yardımcı olabileceğini gösteriyor
Ayrıca, yoğurdun büyük derecede bağışıklık arttırıcı özelliği vardır. D vitamini ile güçlendirilmiş yoğurtlar bağışıklık sağlığını daha da artırabilir. D vitamini, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları önleme potansiyeline sahiptir.