Şeker veya sakkaroz çoğu bitkinin bünyesinde bulunur. Fakat bünyesinde ekonomik olarak şeker elde edilebilecek kadar şeker bulunduran iki bitki vardır. Bunlar, şeker kamışı ve şeker pancarı. Dünyadaki şekerin %70 i şeker kamışından yapılır. Peki pastacılık ana maddelerinden biri olan şekeri ne kadar tanıyoruz acaba? Şekerin yerine hayatımıza neleri alabiliriz? Pasta Şefi Didar Yanar konu hakkında bilgiler verdi.
ŞEKER ÇEŞİTLERİ
Artık şekeri tanıdığımıza göre vücudumuza fazla aldığımızda früktoz tüketimi trigliseridlerin yükselmesine yol açarak karaciğer yağlanması tetikleyebiliyor. Ayrıca fazla şeker tüketimi sonucu kilo artışı ve bunun sonucunda obezite ile gelen insülin direnci de karaciğer yağlanmasını tetikleyebilen diğer unsuru oluşturuyor. Peki biz şeker yerine tatlandırmak için neleri kullanabiliriz?
Benim tatlılarımda şeker kullanmak istemediğim yerlerde kullandığım birçok ürün var. Bunların başında;
Keçiboynuzu özü: Keçiboynuzu meyvesinden üretilir. Soğuk sıkım olmasına özen gösterilmelidir. İçeriğinde insan sağlığı için gerekli olan tüm mineralleri içerir ve vitamin değeri yüksektir. Pişirilebildiği için de keklerimizde, kurabiyelerimizde çok rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Bal: Süper besin ve doğal tatlandırıcıdır. Ancak balı ısıtmayın çünkü ısındığında besin bal içeriğinde bulunan özelliklerini kaybeder sadece tatlandırıcı görevi görür. Isındığında bünyeye bir zarar verme ya da zehirlemez. Bu nedenle salatalarımıza ya da yoğurt karışımlarımızda daha sağlıklı kullanılır.