Bu konuda ortaya atılan en güçlü iddia şöyle; İngiliz sömürgesi altında bulunan Hindistan'da pamuk önemli bir kazançtı.
Aynı zamanda verimli toprakları ve ucuz işgücü sayesinde İngilizler burada dokunan kumaşları alıp tekstil ürünlerine çevirmekteydi.

Ancak İngilizlerin ürettiği ürünlerin Hindistan'da talep görmemesi ve kendi kumaşlarını tercih etmeleri İngilizleri hayal kırıklığına uğrattı.

İngilizler ise bunun karşılığında acımasız bir yöntemle Hintli dokumacıların başparmaklarını kestiler. Bunun sonucunda Hint kumaşını dokuyabilecek ustalar kalmamasıyla Hint kumaşı da bir daha bulunamaz oldu.

Bu trajik olayın sonucu olarak "Bulunmaz Hint Kumaşı" deyiminin ortaya çıktı. Başka kaynaklarda ise çalışmak istemeyen dokumacıların bunun için kendi parmaklarını kestikleri iddiası ortaya atılmaktadır.