Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
Haberler Roza Haberleri Güncel Haberleri Domatesi böyle tüketmek faydasını 2 katına çıkarıyor! Kanserin panzehri oluyor...

Domatesi böyle tüketmek faydasını 2 katına çıkarıyor! Kanserin panzehri oluyor...

Güçlü antioksidan etkisiyle ‘kırmızı şifa’ olarak adlandırılan ‘likopen’ tam bir iksir. Kalp sağlığını korurken, kanserle mücadelede de etkili. Domates, biber ve karpuz ise likopen deposu. Özellikle zeytinyağı ile pişirilen ve güneşte kurutulmuş domateste likopen miktarı çok daha fazla.

GÜL KİREKLO
GÜL KİREKLO
Giriş Tarihi: 16.12.2025 09:54 Güncelleme Tarihi: 16.12.2025 14:05
ABONE OL
DOMATESİ BÖYLE TÜKETMEK FAYDASINI 2 KATINA ÇIKARIYOR! KANSERİN PANZEHRİ OLUYOR...

Kırmızı sebze ve meyvelerin içinde bulunan likopenin düzenli tüketimi, birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olduğu gibi genel sağlığı da destekliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçar, likopenin faydalarını anlattı…

DOĞAL ANTİOKSİDAN
Prof. Dr. Uçar, likopenin, çevremizde sıkça gördüğümüz kırmızı renkli sebze ve meyvelere rengini veren doğal bir antioksidan olduğunun altını çizerek, likopen içeren meyve ve sebzeleri şöyle sıraladı:
En bilinen kaynağı, domateste bulunan likopendir ve domates bu maddeyi en yüksek oranda içeren besinlerden biridir.
Karpuz da likopen açısından zengindir.
Kuşburnu, eski zamanlardan beri kullanılan bir diğer önemli likopen kaynağıdır.
Kuşkonmaz, kayısı ve kırmızı biber de likopen içeren sebzeler ve meyveler arasındadır.
Hurma da likopen içerir. Bu besinleri düzenli olarak tüketmek, vücudun ihtiyacı olan likopeni almasına yardımcı olur.

HASTALIKLARDAN KORUR
Likopenin, birçok hastalığa karşı koruyucu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Uçar, bu hastalıkları şöyle sıraladı:
Serbest radikallerle savaşan antioksidan kapasitesi sayesinde hücreleri korur ve kanser gelişimini önlemede önemli bir rol oynar.
İltihap önleyici özellikleri sayesinde cilt hastalıklarına karşı koruma sağlar; dermatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
Kemik sağlığını destekler ve güçlendirir. Vücutta iltihabı azaltarak, ağrıların hafiflemesine katkıda bulunur.
Göz dokularını oksidatif stresten koruyarak, görüş kalitesini artırır.
Sinir hücrelerini destekleyerek, hafızayı güçlendirir ve hafıza kaybını önlemeye yardımcı olur.
Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özellikleri sayesinde bu hastalar için de faydalıdır.

KANSERİN PANZEHİRİ
Vücudu zararlı serbest radikallere karşı koruyarak, birçok hastalığa karşı destek sağlayan likopenin, vücutta strese bağlı olarak bozulan hücreleri onardığını ve zararlı maddelerle savaştığını belirten Prof. Dr. Uçar, şunlara dikkat çekti: "Antioksidanlar, serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini engelleyerek, hücrelerimizi korur. Bu da likopenin, özellikle kanserle mücadelede önemli bir madde olmasını sağlar. Çünkü serbest radikaller, hücreleri bozarak, kanser oluşumuna zemin hazırlar. Antioksidanlar ise bu süreci yavaşlatır veya durdurur. Bu yüzden likopen, anti-kanser etkisiyle sağlığımız için değerli bir kaynaktır."

KALBE KIRMIZI KALKAN
Antioksidanların, kalp sağlığı üzerinde oldukça olumlu etkilere sahip olduğunu da belirten Prof. Dr. Uçar, "Likopen de güçlü bir antioksidan olduğu için özellikle kötü kolesterol olarak bilinen LDL'yi düşürürken, iyi kolesterol olan HDL'yi artırmaya yardımcı olur. Bunun yanında damar duvarlarını koruyarak, damarlarda tıkanıklık oluşmasını önler. Damar iç yüzeyi denilen endoteli koruyarak, kan akışını düzenler ve kalp krizi riskini azaltır. Antioksidanlar sayesinde kalp damar sağlığı korunur" dedi.

PİŞİREREK LİKOPENİ ARTIRIN
"Genellikle sebzeleri pişirdiğimizde içerdikleri antioksidanların azaldığını düşünürüz" diyen Prof. Dr. Uçar, şunları söyledi: "Ancak, domates söz konusu olduğunda durum tam tersidir. Domates pişirildiğinde içerisindeki likopen miktarı artar ve daha güçlü bir antioksidan haline gelir. Bu nedenle pişirilerek, tüketilen domatesten vücut çok daha fazla likopen alabilir ve bu da sağlık açısından büyük fayda sağlar. Özellikle zeytinyağı ile birlikte pişirildiğinde likopenin emilimi daha da artar. Bu yöntem, vücudun likopenden maksimum düzeyde yararlanmasını sağlar."

SALÇA VE KURUTULMUŞ DOMATESTE MAKSİMUM ETKİ
Likopenin emilimini artırmak için pişirmenin dışında da bazı yöntemler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Uçar, bunları şöyle sıraladı: "Özellikle likopenin yağ ile birlikte tüketilmesi, emilimini önemli ölçüde artırır. Bu nedenle, likopen içeren besinleri zeytinyağı gibi sağlıklı yağlarla birlikte tüketmek faydalıdır. Ayrıca, güneşte kurutulmuş domates, domates salçası ve domates sosları gibi işlenmiş domates ürünleri de likopen açısından oldukça zengindir."

  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. Gözleri KaraDeniz
    5. Aşk ve Gözyaşı
    6. Aynadaki Yabancı
    7. Can Borcu
    8. Kuruluş Orhan
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın