Kanseri önleyebilecek tek bir mucizevi besin yoktur ancak bazı besinler kanser gelişme riskini azaltabilir. Bu besinlerin başında sebze ve meyveler gelmektedir. Gözlemsel çalışmalar, daha yüksek sebze ve meyve tüketimi ile daha düşük kanser riski arasında bağlantı olduğunu göstermektedir. Sebze ve meyveler kanserle savaşan antioksidanlar ve fitokimyasallar içerir. Örneğin brokoli, karnabahar ve lahana gibi turpgillerden sebzeler sülforafan içerir; turunç, portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi narenciyeler flavonoidler içerir; domates ve karpuz likopen içerir.
BİTKİ BAZLI BESLENME KANSERE KARŞI KORUYUCU ETKİ GÖSTEREBİLİR
Araştırmalar, vejeteryanlar ve veganlar gibi bitki bazlı diyetler yapan kişilerde kanser gelişme riskinin daha düşük olabileceğini göstermektedir. Bunun muhtemel sebebi yüksek miktarda meyve, sebze, kurubaklagil ve tam tahıl alımının yanı sıra düşük işlenmiş gıda alımıdır.
OBEZİTE KANSER GELİŞME RİSKİNİ ARTIRIYOR
Kanser için en büyük risk faktörlerinden biri de obezitedir. Obez insanlar kanlarında daha yüksek seviyelerde inflamatuar sitokinlere sahip olma eğilimindedir, bu da kronik inflamasyona neden olur ve kanser gelişme riskini artırır. Obezitenin en büyük risk faktörlerinden biri ise sağlıksız beslenmedir. Bu bağlamda da kanserden korunmada beslenme önemli bir yere sahiptir. Çalışmalar, aşırı kilolu ve obez kişilerde kilo vermenin kanser riskini azalttığını göstermektedir.

ŞEKER VE RAFİNE KARBONHİDRATLARA DİKKAT!
Yüksek şeker ve rafine karbonhidrat tüketimi kanser gelişme riskini artırabilir. Daha yüksek kan şekeri ve insülin düzeylerinin kanser için risk faktörleri olduğu düşünülmektedir. İnsülinin hücre bölünmesini uyardığı, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını desteklediği ve yok edilmelerini zorlaştırdığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, yüksek insülin ve kan şekeri seviyeleri vücuttaki iltihaplanmaya katkıda bulunarak uzun vadede anormal hücrelerin büyümesine yol açabilir ve kanser gelişme riskini artırabilir.
İŞLENMİŞ ETE DİKKAT!
Sosis, salam, sucuk, pastırma, jambon gibi işlenmiş et ürünleri kanserojen etki gösterebilir ve gözlemsel çalışmalar işlenmiş et tüketimi ile başta kolorektal kanser olmak üzere artan kanser riski arasında bir ilişki bulmuştur.
AŞIRI PİŞMİŞ BESİNLERE DİKKAT!
Izgara, kızartma, sote, kavurma ve barbekü gibi belirli yiyecekleri yüksek sıcaklıklarda pişirmek, heterosiklik aminler (HA) ve ileri glikasyon son ürünleri (AGE'ler) gibi zararlı bileşiklerin oluşmasına neden olabilir. Bu zararlı bileşiklerin aşırı birikimi iltihaplanmaya katkıda bulunabilir ve kanser gelişiminde rol oynayabilir. Kırmızı et, bazı peynir türleri, yağda yumurta, tereyağı, margarin, mayonez gibi yağ ve protein oranı yüksek hayvansal gıdalar ve yüksek oranda işlenmiş gıdalar gibi belirli gıdalar, yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında bu zararlı bileşikleri üretme olasılığı yüksektir. Kanser riskini en aza indirmek için, yiyecekleri yakmaktan kaçınılmalı ve özellikle et pişirirken buharda pişirme, haşlama veya kaynatma gibi pişirme yöntemlerini tercih edilmelidir.