Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
Haberler Roza Haberleri Güncel Haberleri Şifa saçan 'kırmızı altın'! Böbrek taşından tansiyona her derde deva

Şifa saçan 'kırmızı altın'! Böbrek taşından tansiyona her derde deva

Doğanın kırmızı cevheri olarak bilinen gilaburu, halk arasında “kırmızı altın” olarak adlandırılıyor. Nohut büyüklüğündeki bu parlak kırmızı meyve, sadece lezzetiyle değil, şifa dolu özellikleriyle de dikkat çekiyor. Böbrek taşından tansiyona, cilt sorunlarından strese kadar pek çok sağlık problemine iyi geldiği bilinen gilaburu, özellikle suyu hazırlanarak tüketildiğinde en yüksek faydayı sağlıyor.

İDİL AÇIKALIN
İDİL AÇIKALIN
Giriş Tarihi: 12.10.2025 09:34
PAYLAŞ
ABONE OL
Şifa saçan ’kırmızı altın’! Böbrek taşından tansiyona her derde deva

Doğada kendiliğinden yetişen, üzüme benzeyen ve kırmızı rengiyle dikkati çeken gilaburu, hem meyve hem de meyve suyu olarak tüketilebiliyor. Gilaburu meyvesinin halk arasındaki ismi; geleboru şeklindedir. Bununla beraber Frenk üzümü şeklinde de isimlendirilen, botanik dünyada viburnum opulus adıyla bilinen bu meyve; kırmızı top top, salkım biçimindeki meyveleriyle dikkat çeken bir bitkidir. Bunun yanı sıra acı, buruk tadı olan gilaburu, genel şekilde suyu hazırlanıp tüketilmekte ve faydalarından da bu şekilde faydalanılmaktadır.

GENÇLİK İKSİRİ

Eşsiz sağlık değeriyle 'Kırmızı Altın' olarak nitelendirilen gilaburu şifa kaynağı olarak dikkat çekiyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinde "gilabolu, gilaboru, giraboru, kirabolu, frenk üzümü" gibi çeşitli isimlerle anılan gilaburu, içeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak da anılıyor.

KIRMIZI ALTIN

Gilaburu meyvesi; kırmızı renkli olup nohut büyüklüğünde bir meyve ağacının meyvesi olarak bilinir. Endemik bitkiler içerisinde bulunmaktadır. Ülkemiz çapında bu meyveye Kayseri yöresinde çokça rastlanır. Bu meyve; Kayseri ile popüler hale gelmiştir. Ekim ayının ilk haftasında hasadı tamamlanan gilaburu, salamura olması için bidon ve şişelere doldurularak bekletiliyor. Kış aylarında meyvesi ezilen gilaburu tatlandırılarak, meyve suyu şeklinde içiliyor. Meyve çok asitli tadından ötürü az miktarda yenerek tüketilebilir; jöle yapımında kullanılabilir.

OSMANLI DÖNEMİNDE GÜL EBRU

Osmanlı Dönemi'nden bugüne kadar bu bitki, o dönemlerde çiçeklerinin güzelliğinden ötürü ''gül ebru'' ismi verilmiştir. Vakit içerisinde dil içerisindeki farklılığından ötürü gilaburu şeklinde dillerde yerini almıştır. Gilaburu meyvesi; insan için çok faydalı özelliklere sahiptir.

GILABURU'NUN ANA VATANI KAYSERİ

Gilaburu bitkisi yetiştirilirken bolca sulamaya ihtiyaç duyar. Genellikle Kayseri ve çevresi başta olmak üzere neredeyse tüm İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Toprak 30 cm derinliğinde açılır. Gilaburu fideleri 3 metre aralıklar ile dikilir. 3 günde bir sulanır. Aralık Mart ayları arasında dikimi uygun görülür. Akarsu ya da su kenarlarında yetiştirilir. Gilaburu daha çok yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı karasal iklimde yetişmeye uygun bir bitkidir.

GELELİM GİLABURU MEYVESİNİN FAYDALARINA

Gilaboru meyvesi (gilaburu) ağacından toplanıldıktan sonra, muhafaza edildiği bidonlarda su içerisinde bekletilir. Gilaboru meyvelerinin bekletildiği suya başka bir şey katılmaz. Bidonun içindeki su kesinlikle içilmez, meyveler bidondan alınıp bittikten sonra bu su atılır.
Bekleyen Gilaboru meyvesi su içerisinde serin ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilmesi kaydı ile 10-11 ay tazeliğini koruyabilir.
Havaların sıcak olduğu yaz aylarında buz dolabında muhafaza edilmesi tavsiye edilir.
Su içerisinden alınan gilaboru bir süzgeç yada kevgir üzerinde önce yıkanır daha sonra ezilerek suyu çıkartılır. veya katı meyve sıkacağı ile suyu sıkılır. Gilaboru suyu sıkılmadan meyveleri yenerek de tüketilebilir.
Hazırlanan gilaboru suyunun, yarısının sabah aç karna, yarısının da akşam yemeğinden önce veya yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir. Aldığınız meyve bitene kadar aralıksız her gün içmeniz tavsiye edilir.
Hazırladığınız Gilaboru suyunu, 24 saat içerisinde tüketmenizi tavsiye ederiz. Almış olduğunuz meyvelerin tamamını bir seferde suyunu kesinlikle sıkmayınız . Bir gün içerisinde kullanacağınız kadar meyvenin suyunu sıkınız. Bekleyen meyvenin suyunu da buzdolabında muhafaza ediniz.
Gilaboru meyvesinden şifa olarak faydalanabilmek için meyvesini, taze olarak sıkıp içmek en doğru yöntemdir. Meyve suyu olarak satışı yapılan gilaboru, asla meyvesinden elde ettiğiniz gilaboru suyu kadar fayda sağlamayacaktır.


NEFİS BİR GİLABURU SUYU İÇİN PÜF NOKTALARI
Gilaburu böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olması ile bilinmektedir. Bununla beraber bu özelliği ile öne çıkan gilaburu meyvesinin böbrek taşlarına, böbrek kumuna karşı çok etkili olduğu ve bu sorunların çözülmesinde önemli destekleri dokunduğu söylenmektedir.
Kan dolaşımının sağlıklı devam etmesini sağlamaktadır. Antioksidan özellikleri gösterdiğinden ötürü kan dolaşımına yardımcı olmaktadır.
Tansiyonun dengede olmasına yardımcı olabilir. Antioksidan özellikleri ile uzun zamanda damarlarda plaka oluşumunun önlemesi ile yüksek tansiyon gibi sağlık problemlerine de iyi gelmektedir.
Gilaburu meyvesi; kalp ve damar rahatsızlıklarından korumaktadır. Damarlarda yer alan yüksek basıncı azaltmaktadır.
Gilaburu meyvesi; yaşlanma karşıtıdır. Antioksidan özellikleri sayesinde cilt sağlığı konusunda oldukça faydalıdır.
Yaygın şekilde yaşanan cilt problemlerine çözüm olmaktadır. Cildin temizlenmesine yardımcı olduğu için siyah nokta, sivilce gibi sık sık yaşanan cilt sorunlarının da daha hızlı geçmesine destek olmaktadır.
Uykusuzluk ve strese iyi gelmektedir.
İdrar söktüren bir etki oluşturmaktadır. Bedenden fazla suyu uzaklaştırır. Ödem ve ödeme bağlı olan şişkinliklerinin de hızlıca geçmesine yardımcıdır.


GİLABURU ŞERBETİ

MALZEMELER
1 kg gilaburu meyvesi
3 bardak su
1 su bardağı toz şeker
YAPILIŞI: Yıkanan meyvenin suyu elle sıkarak çıkartılır. Bir kevgir ile sıkılan su süzülür. Bir tencereye su ve şeker konulup ocağın üzerinde 15 dakika kaynatılır. Gilaburu suyu da eklendikten sonra karıştırılıp altı kapatılır. Bir saat oda sıcaklığında bekletildikten sonra buzdolabında soğutulup servis edilir.

  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. Gözleri KaraDeniz
    5. Aşk ve Gözyaşı
    6. Aynadaki Yabancı
    7. Can Borcu
    8. Kuruluş Orhan
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın