Soğan, her an kolaylıkla bulabileceğiniz sebzelerden biri. Aynı zamanda bir antioksidan deposu olması, oldukça sağlıklı sonuçlar almanızı sağlıyor. Pişmiş soğan ise bu noktada öne çıkıyor. Çiğ soğana oranla çok daha faydalı olan pişmiş soğan, adeta doğal bir antibiyotik görevi görüyor. Üzerine kimyon dökmek ise bu etkiyi çok daha fazla görmenizi sağlar. İşte pişmiş soğan ve kimyonun sağlığa faydaları…
PİŞMİŞ SOĞANI NEDEN DÜZENLİ TÜKETMELİSİNİZ?
Pişmiş soğan, iyileştirici etkisiyle öne çıkıyor. Örneğin; cilt üzerinde ortaya çıkmış yaralara pişmiş soğan uygulayarak daha kolay iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Doğal bir antibiyotik görevi görmesi sayesinde idrar yolu enfeksiyonları gibi vücutta ortaya çıkmış enfeksiyonların daha kolay iyileşmesini sağlar.
Pişmiş soğan, ayrıca bir kan şekeri düzenleyicidir. Böylece kandaki insülin seviyesini dengeleyerek şeker hastaları için en önemli besinlerden birine dönüşür.
Vücutta kolay hastalanmaya, hızlı yaşlanmaya neden olan toksinlerin kolaylıkla atılmasını sağlar. Bu yüzden günlük olarak tüketmek, yemeklerde pişmiş soğan kullanmak faydalı etkisini daha da artıracaktır.
Kan dolaşımını düzenleyen pişmiş soğan, damarlarda ortaya çıkabilecek tıkanıklık gibi sorunları da engelleyerek olası kalp hastalıkları riski karşısında azaltıcı bir etki gösterir.
Kuersetin adı verilen antioksidan açısından oldukça zengindir. Bu sayede kronik rahatsızlıklara karşı koruyucu bir etki gösterirken aynı zamanda sağlıklı bir vücutta ihtiyaç duyulan bakteri temizliği, cilt güzelliği gibi konularda da oldukça etkili sonuçlar ortaya çıkarır. Pişmiş soğanda, kuersetin oranının daha yüksek olması nedeniyle bu şekilde tüketmek önemli bir ayrıntıdır.
PİŞMİŞ SOĞAN NEDEN KİMYONLA BİRLİKTE TÜKETİLMELİ?
Kimyon, maydanozgiller familyasından bir bitki olarak yetiştiriliyor ve hepimizin mutfağında en sevilen baharatlardan biri olarak yerini alıyor. Binlerce yıldır şifalı olduğu düşünülen bu bitki, günümüzde de birçok sağlık faydası yönünden bilimsel olarak ispatlanmıştır. Özellikle et yemeklerinde kullanılan bu baharat, lezzetinin yanı sıra şifası ile de dikkat çekiyor.
Kimyon, yüksek demir içeriğinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve A, B12, B6 ve D vitamini açısından oldukça zengindir.
Özellikle içeriğindeki uçucu yağlar, sindirim sisteminde oldukça etkili sonuçlar almanızı sağlayarak şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunlarla mücadele etmenizi kolaylaştırır.
Demir eksikliği yaşayan kişilerde, kimyon tüketimi sıklıkla önerilir. Özellikle et, tavuk veya balık gibi yemeklerde tüketmek etkisini artıracaktır.
Kimyon, içeriğindeki fenol, flavanoidler ve alkaloidler sayesinde yüksek antioksidan oranına sahiptir. Vücuttaki zararlı kimyasalları uzaklaştıran ve serbest radikallerin ortadan kalkmasını sağlayan bu antioksidanlar sayesinde bedeninizi yeniler. Ayrıca DNA onarımını da destekler.
Kandaki kötü kolesterol (LDL) ve trigliserit gibi yağları düşmesini sağlayarak damarlarda yenileyici bir etki sunar.
Pişmiş soğan ve kimyonun tüm bu etkilerini bir araya getirmek için yaptığınız tariflere bu ikisini birlikte eklemek, tüm bu etkileri üst düzeyde yaşamanıza olanak tanıyacaktır.