Bebek maması hazırlarken miktarı doğru ayarlamaya dikkat edenler için 1 ölçek mama kaç cc ve kaç gr olduğu önemlidir. Devam sütü olarak da bilinen bu mamaların verilmesinin nedeni, farklı sağlık sorunları nedeniyle anne sütünün kesilmesi veyahut hiç gelmemesidir. Bebekler için anne sütü miktarı, ilk aylarda yeterli olsa bile daha sonra mideleri büyüdüğü için fazlasına ihtiyaç duyulabilir. Bundan dolayı 1 ölçek mama kaç kaşık yapar diye araştırılmalıdır.
Anne sütü alamayan bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca devam sütü ile beslenmesi şarttır. 6. aydan sonra ise anne sütüne ek olarak formül mama ve diğer takviye edici gıdalar verilebilir. Çocuğun kaç aylık olduğu ise yemesi gereken mama miktarını belirleyen en önemli unsurdur. Annelerin, mama hazırlamadan önce bu noktayı iyi bilmesi şarttır. Örneğin, 1 aylık bebekler için ideal oran 80-120 ml/cc arasında değişir. Buna karşın, 6 aylık bebekler ise her öğünde 178-236 ml/cc kadar mama tüketebilir. Bunları hazırlamak için ise ölçekler kullanılır. 1 ölçek yaklaşık olarak 5,3 gr toz mama alır. Bu ölçekler sayesinde bebeğin ihtiyaç duyduğu mama miktarı doğru bir biçimde ayarlanabilir.
Formül mamaları hazırlarken izlenmesi gereken bazı adımlar bulunur.
1.İşe ilk olarak eller yıkanarak başlanmalıdır. Ardından biberon ve kapağı sterilize edilerek hijyen sağlanmalıdır. Bunun için 10 dakika boyunca suda kaynatmak faydalı olur. Bu nedenle, yüksek ısıya dayanıklı malzemelerden üretilmiş olanlar tercih edilmelidir.
2.İçme suyu iyice kaynatıldıktan sonra soğuması için biraz bekletilmelidir. Çünkü formül mamayı direkt olarak kaynar suyun içine dökmek, besin değerlerinin kaybolmasına neden olabilir. İdeal ısı ise 60°C'dir.
3.Biraz bekledikten sonra mama hazırlanmalıdır. 30 cc su için 1 ölçek mamaya ihtiyaç vardır. Bu mantığa göre, 60 cc su için 2 ölçek, 90 cc için ise 3 ölçek kullanılmalıdır. Ancak bu oranların, markaya göre değişebileceği unutulmamalıdır.
4.Mamanın kıvamı ne çok katı ne de çok sıvı olmalıdır. Katı mama bebeğin böbreklerini yorabilir ve kabızlığa yol açabilir. Fazla sulu olması ise besin değerlerinin kaybolmasına neden olabilir.
5.Ek olarak mamalar, uzun süre boyunca oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Çünkü bakterilerin çoğalması söz konusudur. Bu nedenle, beslenme vaktinden hemen önce hazırlanması tavsiye edilir.