Elma hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir meyvedir. Ayrıca elma lezzetli olduğu kadar kurutulduğunda da lezzet ve sağlık açısından son derece üstün düzeyde bir meyvedir. Elmaları kurutmak için iyi bir malzeme seçimi şarttır. Ayrıca isteğe bağlı olarak bazı malzemeler eklenerek aroma katılabilir. Elma kurutmak için elma nasıl kurutulur, evde elma kurusu nasıl yapılır ve kurtlanmaması için ne yapmak lazım gibi bilgilere ihtiyaç vardır.
Elma Nasıl Kurutulur?
Evde elma kurutmak için ilk önce gerekli malzemeler toplanmalıdır. Bu malzemeler en temel haliyle taze elmalar, limon suyu ve tarçındır. Limon suyu ve tarçın isteğe bağlı olarak kullanılmaktadır, şart değildir.
Malzemelerin tamamı toplandıktan sonra gerekli adımlar atılabilir.
Evde Elma Kurusu Nasıl Yapılır?
Evde elma kurusu yapmak için aşağıdaki adımlar dikkatli bir biçimde takip edilmeli ve uygulanmalıdır.
- Öncelikle elma kurusunun lezzetli ve kaliteli olması için ilk gereken şey iyi elmalar seçmektir. Tercihe bağlı olarak herhangi bir elma türü kullanılabilir. Önemli olan elmaların taze ve sağlam olmasıdır.
- Elmalar iyice yıkanıp kurutulmalıdır. Ardından elmaların kabukları soyulur ya da üzerinde bırakılır. Elma kabukları soyulmazsa daha fazla lif ve lezzet elde edilebilir fakat yine de tercihe bağlı bir adımdır.
- Elmalar ince şekilde dilimlenir. Dilimlerin kalınlığına göre elma kurusunun kuruma süresi azalacak ya da artacaktır. Tavsiye edilen genellikle dilimleri yarım milim kalınlıkta doğramaktır.
- Elmaların kararmasını önlemek adına isteğe bağlı olarak bu aşamada limon suyu kullanılabilir. Kaba konmuş limon suyunun içerisine elmalar batırılabilir.
- Elmaları tatlandırmak ve aroma katmak adına üzerlerine isteğe bağlı olarak hafifçe tarçın serpilebilir.
- Son aşama olarak elmalar kurutulmalıdır. Fırında 60-70 derece aralığında elmaları bol bol kontrol ederek kurutmak ya da kurutma makinesiyle hızlı bir şekilde kurutmak mümkündür.
- Tamamen kuruyan elmalar artık hava geçirmez kaplarda ya da torbalarda saklanmalıdır. Torbaların ya da kapların serin ve kuru bir yerde beklemesine dikkat edilmelidir.
Elma Kurularının Kurtlanmaması İçin Ne Yapmak Lazım?
Elma kurularının kurtlanmaması adına en önemli şey nemin alınmasıdır. Nemin olduğu yerde bakteriler çoğalma imkanı bulacağı için kurtlanma meydana gelecektir.
Elma kuruları tamamen kurutulduktan sonra hava geçirmeyen kaplarda veya vakumlu poşetlerde tutularak sağlam bir şekilde muhafaza edilebilir.
Dondurucuya atılan elmalar da uzun süre tazeliklerini koruyabilmektedirler.