Yemeklerde kullanılan bu yağı kendi yapmak isteyenler, kaç kilo ayçiçeğinden ne kadar yağ çıkar diyebilir. İnsan sağlığı için oldukça yararlı kabul edilen ayçiçek yağının içinde, birtakım mineraller, vitaminler ve antioksidanlar bulunur. Bu yüzden, yemeklerde sıklıkla kullanılır. Doymamış yağ asitleri sayesinde beyin için son derece faydalıdır. Doğal yollarla elde etmek için 1 kg ayçiçeğinden kaç litre yağ çıkar kesinlikle araştırılmalıdır.
Gıda, kimya, kozmetik, sanayi ve yakıt alanında faydalanılan ayçiçek yağı, bu açıdan son derece verimli bir üründür. Ayçiçeğinin çekirdeklerinin sıkılması ile elde edilir ve bitkinin geri kalan kısımları ise genellikle hayvan yemi olarak değerlendirilir. Yapımında soğuk presleme yöntemi kullanılır ve tohumların soyulmuş olması gerekir. Bu sayede şeffaf, açık sarı, hafif bir tadı ve kokusu olan ayçiçek yağı çıkarılır. Sıcak presleme ile yapılanın rengi ise kırmızıya yakındır. Dünyada en sık kullanılan yağlar arasındadır, ancak çoğunlukla besin olarak yararlanılır. Yapısında, doymuş yağlar, tekli ve çoklu doymamış yağlar, palmatik asitler, linoleik asitler, klorofiller ve karotenoidler bulunur. Bu bakımdan sağlık açısından yararlıdır ve her yemekte rahatlıkla kullanılabilir. 1 litrelik ayçiçeği yağı için ise yaklaşık 3 kg ay çekirdeğine ihtiyaç vardır.
Soğuk veya sıcak presleme yöntemiyle çıkarılan ayçiçek yağını, evde basit teknikler ile elde etmek isteyenler olabilir. Bunun için ilk olarak, ne kadar yağa ihtiyaç duyulduğu ve bunun için gereken ay çekirdeği miktarı belirlenmelidir. Örneğin, 1 litre ayçiçek yağı için 3 kg ay çekirdeği kullanılması gerekir. Buna göre miktar daha da artırılabilir. Yapmak için ilk olarak ayçiçeği bitkisi pişirilir ve özü alınır. Daha sonra presleme işlemine geçilerek yağı çıkarılır. Elde edilen yağ temiz bir bez yardımıyla birkaç kez süzülerek kullanıma hazır hale getirilir.