Sabah kahvaltılarını tatlandırmak ya da tatlılara aroma vermek için tercih ettiğimiz reçeller, meyvelerin tazeliğini korumak için de birebir. Kayısı reçeli kaç dakika kaynatılır, kayısı reçeli kaç dakikada kaynar, piştiğini nasıl anlarız soruları reçel tarifini merak edenlerin gündeminde yer alıyor. Kayısı reçeli nasıl yapılır konu bağlamında sıklıkla araştırılırken, bu lezzeti sofranızda ağırlamanız ise oldukça pratik.
Kayısı reçeli için gereken malzemeler:
2 kilogram kayısı
1.5 kilogram toz şeker
2 adet limon
1 çay bardağı su
Kayısılar çekirdeğinden ayrılacak şekilde ikiye kesilir. Tencerenin dibine biraz şeker eklenir. Üzerine biraz kayısı eklenerek, şeker-kayısı döngüsü devam ettirilir. 1 çay bardağı su, tencerenin her kısmına azar azar olacak şekilde eklenir. Ocağın altı açılır ve orta ateşte pişirilmeye bırakılır. Şekerlerin erimesiyle beraber 15 dakika daha kaynamaya bırakılır. Kaynamasıyla beraber ocağın altı kısılır ve kayısılar tencereden çıkartılır. Kayısı mutlaka süzgeçle süzdürülmelidir. Kaysıların tencereden alınmasıyla ocağın altı biraz daha açılır. 2 adet limonun suyu sıkılır, tenceredeki suya eklenir. Limon suyunu eklemek oldukça önemlidir. Reçele hoş koku vereceği gibi, reçelin şekerlenmesini de önler. Reçel, 15 dakika daha kaynamaya bırakılır. Kıvamın koyulaşması ile beraber kayısılar tekrar tencereye eklenir ve karıştırılır.15 dakika daha pişirilmeye bırakılır. Sonrasında bir tabağa, reçelin suyu dökülerek kıvamı kontrol edilebilir. Kıvamın koyuluğundan emin olunmasıyla ocağın altı kapatılır. Renginin koyulaşmaması adına, tencere, su dolu bir kaba yerleştirilir ve soğuması için bırakılır. 10 dakika soğumaya bırakılan reçel, kavanozlara eklenir. Kapağı kapatılır ve ters çevrilir. Oda sıcaklığında muhafaza edilebilir.
Kayısı reçeli, yaklaşık 60 dakika boyunca ocakta pişirilmeye bırakılır. Kıvamının yoğunlaşmasına bağlı olarak bu süre değişebilirken, genelde 60 dakika pişmesi için yeterli bir süredir.
Kayısı reçelinin piştiğini anlamak için, bir tabağa reçelinin suyundan eklemek ve kıvamın yoğunluğunu kontrol etmek gerekir. Kıvamı çok akışkan değilse, kayısı reçeli pişmiştir yorumu yapılabilir.