Süt gerek saf hali gerekse peynir, yoğurt ya da tatlılar yapılarak sevilerek tüketilen bir gıda türüdür. Günümüzde açık süt alan kimseler hayli fazla olduğu için sütün kaynadıktan sonraki saklanma koşulları bilmekte fayda var çünkü süt gerekli koşullar sağlanmadığı zaman çok çabuk bozulabilecek bir gıdadır. Sütün kaynatılmış olması bozulmasını engellemez bu yüzden kaynamış süt kaç gün dayanır ve kaynatılmış süt buzlukta saklanır mı soruları gündeme gelmektedir.
Açık alınan sütler tüketilmeden önce mutlaka kaynatılmalıdır, kaynadıktan sonra eğer yoğurt, peynir türevleri yapılmayacaksa sütün uygun koşullarda saklanması gereklidir. Kaynamış süt oda sıcaklığında bir ortamda 6-8 saat kadar dayanabilmektedir. Buzdolabında ise ( 1-4 derece) yaklaşık olarak 1 hafta dayanabilir.
Sütün en sağlıklı şekilde muhafaza edilebilmesi için uyulması gereken bazı noktalar vardır. Kaynatılmış sütü dolapta saklamak içim öncelikle sütün sıcaklığının azalması gerekir, sütün ısısı oda sıcaklığına yaklaştığı zaman cam kavanoz veya şişelere doldurularak dolaba yerleştirilmelidir. Cam kaplar ürünlerin hem daha uzun hem de daha sağlıklı saklanmasına büyük fayda sağlamaktadır. Buzdolabında kaynatılmış süt ortalama 7-8 gün saklanabilir.
Kaynatılmış sür henüz sıcakken buzluğa atılmaz bu son derece yanlış bir saklama türüdür. Sadece süt değil hiçbir gıda türü sıcaklığı 15-20 derecenin üzerinde iken buzluğa ya da derin dondurucuya koyulmaz, çünkü sıcak bir ürünün bir anda eksi soğukluğa maruz kalması bakteri üretimine sebep olmaktadır. Kaynatılmış süt buzlukta saklanacaksa eğer önce sütün soğuğa yakın bir ılıklığa gelmesi beklenmeli, ardından buzluk için uygun olan kaplara koyularak dondurucu kısma konmalıdır. Bu şekilde 2 ay kadar buzlukta kaynatılmış süt saklanabilir. Buzluktaki süt kullanılacağı zaman kesinlikle eritmek için sıcağa maruz bırakılmamalıdır, en sağlıklı eritme şekli dolabın alt kısmına koyarak yavaşça çözülmesidir.