Kelle, özellikle Kurban Bayramı'ndan sonra tüketilen bir gıdadır. Bunun yanında kasaplardan da küçük ya da büyükbaş kellesi satın alınabilir. Her iki kelle türü de sağlık açısından faydalı olduğu gibi son derece lezzetlidir. Kellenin temizliği başta sağlık açısından çok önemlidir. İyi temizlenmiş bir kellenin tüketilmesi daha uygun olacaktır. Bu anlamda kelle nasıl temizlenir ve sıcak suyla kelle paça temizliği nasıl yapılır sorularının cevabını bilmekte fayda var.
Kelle, protein açısından çok zengin olan bir yiyecektir. Kelle, kelle paça şeklinde tüketilebileceği gibi saf şekilde de tüketilebilir. Kelle ne şekilde tüketilirse tüketilsin çok iyi şekilde temizlenmesi gerekir. Kelle temizliğinde öncelikle derinin yüzülmesi gerekir. Büyükbaş ya da küçükbaş hayvan kellesinde derinin yüzülmesi için iki yöntem vardır. Bunlardan ilki kellenin ateşte ütülenmesidir. Ateşte ütülenen kellenin üzerinde herhangi bir tüy kalmayacaktır. Küçükbaş kellesi, ütüleme sonrasında pişirilebilir. Fakat büyükbaş hayvan kellesinde ütüleme işleminden sonra da derinin yüzülmesi gerekir.
Kelle paça temizliği yapılırken sıcak suda bekletme yöntemi de uygulanabilir. Sıcak suda bekleyen kellenin içindeki pislikler dışarı çıkacak ve kellenin içinden ayıklanacaktır. Temizleme esnasında kellenin özellikle ağız boşluğunda pislik kalmaması çok önemlidir. Temizleme işleminden emin olduktan sonra uzun süreli bir kaynatma işlemi ile kelle paçayı pişirebilirsiniz.