Mısır nişastası, buğday nişastasına göre daha az yapışkan bir kıvama sahiptir ve tatlılarda ve pudinglerde buğday nişastasına göre daha sık kullanılır. Glutensiz diyet yapan kişilerin, nişasta ve un satın alırken dikkatli olması gerekir. Ayrıca gluten bakımından farklı yapılara sahip oldukları için nişastada gluten var mı, gluten içerir mi, gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tüketebilir mi gibi sorulara buğday nişastası dışındaki diğer nişasta çeşitlerinde gluten bulunmaz yanıtını verebiliriz.
genellikle mısır, patates, pirinç veya buğday gibi bitkilerden elde edilen nişasta gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi bazı besinlerde bulunan bir karbonhidrat karışımıdır. Buğday nişastası dışında diğer tüm nişastalar gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olan kişiler için güvenli bir seçenektir. Çünkü buğday nişastası dışında tüm nişastalar glütensizdir.
Buğday nişastası, buğday tanesinin içinde bulunan bir karbonhidrattır. Buğday taneleri, öğütülüp un haline getirildikten sonra, nişasta ve gluten olarak iki ana bileşene ayrılır. Nişasta, buğday ununun yaklaşık %70'ini oluşturur. Buğday nişastası, beyaz ve renksiz bir tozdur. Suda çözündüğünde, jel bir kıvam alır. Buğday nişastası, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılır.
Mısır nişastası ise mısır tanelerinin içinde bulunan bir karbonhidrattır. Mısır taneleri, öğütülüp un haline getirildikten sonra, nişasta ve protein olarak iki ana bileşene ayrılır. Nişasta, mısır ununun yaklaşık %70'ini oluşturur. Mısır nişastası, beyaz ve renksiz bir tozdur. Suda çözündüğünde, jel bir kıvam alır. Mısır nişastası, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılır.
Buğday nişastası, gluten içerdiğinden, çölyak hastalığı ve gluten alerjisi olan kişiler için uygun değildir. Mısır nişastası, gluten içermediğinden, çölyak hastalığı ve gluten alerjisi olan kişiler için uygundur. Bu nedenle, glutensiz diyet yapan kişiler, mısır nişastasından rahatlıkla yararlanabilirler.