Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
Haberler Roza Haberleri Yaşam Haberleri Soğan doğrarken neden ağlarız?

Soğan doğrarken neden ağlarız?

Soğan doğrarken gözlerimizin neden yaşardığını biliyor musunuz? Sık sık yemek yaparken karşılaştığımız durumlardan biri olan bu olay fazlasıyla can sıkıcı olabiliyor. Peki soğanın gözleri bu kadar yakmasının asıl sebebi ne oluyor? İşte detaylarını sizler için derledik…

Giriş Tarihi: 29.11.2022 09:32 Güncelleme Tarihi: 29.11.2022 09:51
PAYLAŞ
ABONE OL
Soğan doğrarken neden ağlarız?

Yemek ve salata yaparken sıkça kullandığımız ürünlerden biri olan soğan, doğal antibiyotik olarak biliniyor. Geçmişten günümüze kadar, her yemekte kullanılan bu besin yemeklerin vazgeçilmezi oluyor. Doğal tıpta da kullanılan soğanın faydaları saymakla bitmez. Gelin öyleyse soğanın neden gözleri yaktığına ve nasıl önleneceğine bir bakalım.

SOĞAN NEDEN BU KADAR KESKİN KOKAR?

Soğanlar organik kükürt bileşikleri içerir. Soğanın bu kadar keskin, keskin bir tada ve kokuya sahip olmasının nedeni bu bileşiklerdir. Organik kükürt bileşikleri vücudunuzdaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur ve ayrıca kan pıhtılarının parçalanmasına yardımcı olarak kalp hastalığı ve felç riskinizi azaltabilir.Soğanlardan en fazla kükürt bileşiklerini almak için pişmiş yerine çiğ yemelisiniz.

GÖZLERİMİZİN YANMASININ SEBEBİ

Soğanın içindeki bileşikler, amino asit ailesinin bir parçası olan metionin ve sistinden oluşur. Protein de bu amino asitlerin bir arada gruplandırılmasından oluşur. Bir soğan dilimlendiğinde veya küp şeklinde doğrandığında, soğanın hücreleri bu bileşikleri havaya salar. Bu meydana geldiğinde, "enzim" amino asitleri göz yaşartıcı bileşiklere dönüştürmek için çalışır. İşte bu sülfürik asit formu, göz çevresindeki sinirleri tahriş eder.

  1. Bir soğanı kestiğimizde göz yaşartıcı faktör sentaz havaya salınır.
  2. Sentaz enzimi, soğanın amino asitleri sülfoksitlerini sülfenik aside dönüştürür.
  3. Kararsız sülfenik asit kendisini syn-Propanethial-S-oxide olarak yeniden düzenler.
  4. Syn-Propanethial-S-oxide havaya karışır ve gözlerimizle temas eder. Gözyaşı bezleri tahriş olur ve gözyaşı üretir!

GÖZ YANMASINI NASIL ÖNLERİZ?

  • Musluğu açıp, suya yakın bir yerde soğanı doğrayabilirsiniz.
  • Soğan doğrarken sakız çiğneyin.

Soğanları doğramadan önce bir kaseye alıp içine su doldurduktan sonra buzdolabında bekletebilirsiniz. Soğanın kabuklarını soyduktan sonra 10 dakikalığına buzdolabına koyun. Eğer aceleniz varsa buzluğa koyduktan sonra 5 dakika bekletin. Daha sonra soğanlarınızı alın ve gözleriniz yaşarmadan soğan doğramanın ne kadar keyifli olduğunu görün.

  • Soğanları açık bir alanda, balkonda doğrayabilirsiniz.
  • Doğramadan önce soğanın üzerine limon sıkın.
  • Biraz tuhaf gelebilir! Soğan doğrarken güneş gözlüğü yada deniz gözlüğü takın.
  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. Gözleri KaraDeniz
    5. Aşk ve Gözyaşı
    6. Aynadaki Yabancı
    7. Can Borcu
    8. Kuruluş Orhan
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın