Sufle kaç derecede pişer diye düşünenler, çoğunlukla bu tatlıyı ilk defa deneyecek olan kişilerdir. Az malzemeli ve kısa sürede hazırlanabilen bir tatlı olduğundan dolayı yaygın olarak tüketilir. Fransa'dan tüm dünyaya yayılan bu lezzetin, karamelli, beyaz çikolatalı, dondurmalı ve orman meyveli gibi çeşitleri bulunur. Yapmadan önce mikrodalgada ve turbo fanlı fırında sufle kaç derecede ve kaç dakikada pişirilir mutlaka öğrenilmelidir.
Fransız kökenli olan sufle, 18. yüzyıldan itibaren yapılan bir tatlıdır. Sufle, Türkçe'de "üflemek" anlamına gelen "souffler" sözcüğünden türetilmiştir. Un, şeker, yumurta, süt, yağ, vanilya, kakao ve çikolatadan yapılır. Servisi için ise pudra şekeri ve isteğe bağlı olarak çikolata sosu, krema ya da çeşitli meyveler kullanılır.
Sıcak olarak yenilen bu tatlının üst kısmı, altına göre daha fazla pişmiştir ve bundan dolayı içi akışkandır. Tatlı olarak servis edilen sufle, bizzat ana yemek olarak da sunulabilir. Sadece çikolatalı değil, başka aroma verici lezzetler ile de hazırlanabilir. Kısa sürede yapılabilmesi ve hazırlamak için az malzemeye ihtiyaç duyulması nedeniyle tercih edilir. Sufleyi pişirmek için gereken ideal ısı ise 180 derecedir. Fırın önceden bu dereceye ayarlanmalı ve ısınması beklenmelidir.
Klasik bir çikolatalı sufle yapmak için işe ilk olarak malzemeleri hazırlamaktan başlanmalıdır. Sufle yapımında kullanılacaklar ise şunlardır:
3 adet orta boy yumurta
150 gram bitter çikolata
1 su bardağı un
90 gram (3 yemek kaşığı) tereyağı
100 gram (1-2 su bardağı) toz şeker
1-2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı kakao
1.İlk olarak çikolatalar rendelenmeli ve üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek karıştırılmalıdır.
2.Çikolatalar tamamen eridikten sonra karışım, soğuması için oda sıcaklığında bekletilmelidir.
3.Ayrı bir kabın içerisinde şeker ve yumurta köpürünceye kadar çırpılmalı ve daha sonra içine süt eklenmelidir.
4.Karışımın üzerine un ve kakao tozu ilave edildikten sonra homojen bir hale gelinceye kadar karıştırılmalıdır.
5.Oda sıcaklığında bekletilen tereyağlı çikolata, yavaş yavaş harcın içine dökülmeli ve iyice yedirerek karıştırılmalıdır.
6.Hazırlanan karışım, fırına dayanıklı ve içi yağlanmış olan kaplara doldurulmalıdır. Ardından önceden 180 dereceye ayarlanmış ve ısıtılmış olan fırına verilmelidir.
7.Aralıklarla kontrol edilerek 10-15 dakika boyunca pişirilmelidir.
8.Sıcak servis edilen suflenin üzeri için isteğe bağlı olarak pudra şekeri, toz antep fıstığı veya hindistan cevizi kullanılabilir.