Süt sağıldıktan sonra direkt olarak tüketilmez. Sütün kaynatılarak içindeki mikroplardan arındırılması gerekir. Kaynatma öncesinde süzme işleminin yapılması ekstra bir hijyen işlemidir. Kaynatma işlemi de belli bir süre yapılmalıdır. Ateşten kısa süre içinde sütün alınması halinde sütün içindeki mikroplar ölmeyecektir. Süt kaç dakika kaynatılır, ne kadar kaynatılmalı ve kaç dakikada pişer sorularının araştırılması faydalı olacaktır.
Çiğ süt, market ya da pazardan alınabilen bir besin kaynağıdır. Süt pazardan alındıktan sonra vakit kaybetmeden kaynatılmalıdır. Sütün bekletilmesi, kesilme ve bozulma ihtimalini artırır. Sütün kaynatılması için yeterli ölçüde büyük bir tencere kullanılmalıdır. Tencereye süzülerek koyulan süt, belli bir süre kaynatılmalıdır.
Süt kaynamaya başladıktan sonra en az 10 dakika ateşte beklemelidir. Burada ateşin şiddeti de üzerinde durulması gereken bir konudur. Özellikle süt kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılmalı ve 10 dakikalık bekleme süresinden sonra ocak kapatılmalıdır.
Çiğ süt 10 dakika kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılmalıdır. Pişmiş olarak muhafaza edilecek süt tencereden alındıktan sonra mayalama için gerekli işlemlere başlanır. Bunun için sütün 45-50 derece mayalama sıcaklığına kadar soğuması beklenir. Sonrasında mayalama yapılıp maya tuttuktan sonra yoğurt dolaba alınır. Süt ve yoğurt her şekilde soğuk ortamda muhafaza edilmelidir. Uygun ortamda muhafaza edilmesi, süt ve yoğurdun tüketim süresini de doğrudan etkileyecektir.