Tutmaç çorbası farklı yörelere göre yorumlanan bir tarif olsa da temelde adını aldığı erişte şeritleri ile hazırlanır. Bu erişte şeritleri un, su ve tuz gibi neredeyse her evde bulunan malzemelerle yapılır. Ancak tutmaç çorbasına eklenen yeşil mercimek, salça, yoğurt ve nane gibi daha pek çok farklı malzeme mevcuttur. Dolayısıyla tutmaç çorbası hangi yöreye aittir diyen kişilere bu tarifin farklı versiyonları sıralanmalıdır.
Türk mutfağının popüler tariflerinden biri olan tutmaç çorbasının kökeni Kazan Tatarlarına kadar uzanır. Bu çorba çeşidinin bir ana yemek gibi pek çok malzemeyle hazırlandığı görülür. Erişte çorbası, bacaklı aş ve sakala sarkan gibi isimlerle de tanınan bu tarifin hangi yöreye ait olduğu sıklıkla sorgulanır.
Ancak bu noktada tutmaç çorbasının tek bir yöreye ait olduğunun söylenmesi doğru değildir. Yani tutmaç çorbasının birden fazla yörede farklı malzemelerle yorumlanan versiyonlarının olduğu belirtilmelidir. Bu bağlamda "Tutmaç çorbası nerenin yemeği, hangi ile ait?" diyenlere söz edilen tarifin farklı yörelere tescillenen versiyonları aşağıdaki gibi sıralanabilir: