Kuru üzüm insan sağlığına iyi gelmesiyle ön plana çıktığı gibi lezzetinin beğenilmesiyle de yaygın olarak tüketilen bir gıdadır. Dolayısıyla bu gıdanın her mevsimde doğal ve taze haliyle tüketilmesi için evde nasıl yapılabildiğinin açıklanması gerekir. Üzüm kurutma işleminde kullanılabilen teknikler ise birden fazladır. Bu bağlamda üzüm nasıl kurutulur, çekirdeksiz kuru üzüm nasıl yapılır gibi sorulara 3 ayrı yöntemle yanıt verilmesinde fayda vardır.
Üzümün her bir çeşidinin gerek diyet lifi içermesi gerek ise vitamin ve mineraller bakımından zengin olmasıyla insan sağlığını olumlu yönde etkilediği bilinir. Bu nedenle uzmanlar yılın her mevsiminde yaş ve kuru üzüm tüketilmesini tavsiye eder. Ancak yaş üzüme yılın her döneminde taze haliyle ulaşılması mümkün olmayabilir. Bu durumda kuru üzüm daha kolay bir şekilde ulaşılabilen gıdalar arasında yer almasıyla öne çıkar. Yaş üzümün evde kurutulması ise bu besinin doğal haliyle tüketilmesini mümkün kılar. Üzüm kurutma yöntemlerini araştıran kişilere ise 3 ayrı teknikten söz edilebilir. Bunlar dehidratör yardımıyla, güneşte veya fırında yaş üzüm kurutma yöntemleri olarak sıralanabilir.
Güneşte Üzüm Kurutma Yöntemi
Dehidratör Yardımıyla Üzüm Kurutma Yöntemi
Fırında Üzüm Kurutma Yöntemi
Sultana olarak da adlandırılan çekirdeksiz kuru üzümün nasıl üretildiği yaygın olarak araştırılır. Bu kuru üzümlerin çekirdeksiz üzümlerin ortam sıcaklığında olan bandırma çözeltisiyle kaplanarak elde edildiği bilinir. Dolayısıyla evde çekirdeksiz kuru üzüm yapmak isteyen kişiler de ilk olarak doğru üzüm türünü temin etmelidir. Çekirdeksiz üzüm satın alan kişiler bu meyveleri saplarından ayırıp bol suyla yıkadıktan sonra 3 ayrı kurutma yöntemini kullanabilir. Bunlar fırın, güneş veya gıda kurutucu yardımıyla üzüm kurutma yöntemleri şeklindedir.