Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

ABD-PYD işbirliği ne zaman biter?

Suriye sorunuyla ilgili Cenevre görüşmeleri başlamadan önce kaleme aldığım yazının sonunu şöyle bitirmiştim: "Hatta sivri akıllının teki çıkıp, 'Madem PYD'ye karşısınız, o zaman IŞİD ile arazide Türk ordusu çarpışsın' da diyebilir." (28 Ocak) Bu cümle elbette yazıya espri katsın diye yazılmıştı ama dolaylı biçimde bir gerçeği ortaya koyuyordu; şöyle: ABD, kendi çıkarlarına uygun biçimde IŞİD'e karşı savaştığı sürece PYD'den vazgeçmez. PYD'yi bırakması için şartların kökten değişmesi gerekir. Mesela...
1) ABD'nin yeni başkanı kasımda seçilecek. Görevine ise Ocak 2017'de başlayacak. Yeni Başkan, Obama'nın politikasından vazgeçip de, Rusya gibi Ortadoğu'ya inerse... O zaman PYD'nin önemi tamamen bitmese dahi ciddi biçimde azalabilir.
2) Bir başka şık da -her ne kadar makul ihtimallerin kapsamında olmasa da- Türk ordusunun IŞİD'e karşı savaşa girmesidir. Böyle bir durumda ABD'nin PYD'ye ihtiyacı kalmayabilir.
Ancak bu şıkkın gerçekleşme ihtimalinin sıfıra yakın olduğunu herkes biliyor. Çeşitli faktörler buna engel olacaktır. Hemen birkaçını sayalım:
a) Ankara, her ne kadar IŞİD'ı terörist olarak nitelese de, Sünni bir güçle savaşmak istemeyecektir. Çünkü harekât Sünni âlemde olumsuz dalgalanmalar oluşturacaktır.
b) Hükümet, üstüne basa basa "Asıl sorun Esad'dır, o gitmeden IŞİD sorunu çözülemez" tezini defalarca dile getirdikten sonra, Esad koltuğunda otururken, IŞİD'ın üstüne yürümez.
c) IŞİD'i vurmak Suriye'ye girmeden mümkün olmadığına göre, Türkiye'nin hamlesi, Esad yönetimi ve Rusya tarafından savaş ilanı olarak görülecektir. Rusya, Anadolu'ya saldırmasa bile, fırsat bu fırsat, düşürülen uçağının intikamını Suriye'ye giren Türk birliklerinden almaya çalışacaktır.
d) Operasyon, Türkiye'deki gizli hücreleri uyandıracaktır. IŞİD bugüne kadar Türkiye içinde yaptığı bombalama eylemlerini (Diyarbakır, Suruç, Ankara, Sultanahmet) üstlenmedi. Çünkü saldırıların hiçbiri doğrudan Ankara'ya karşı yapılmamıştı; yani ana hedef Ankara değildi. Ancak ordunun operasyonu IŞİD'ın tavrını da değiştirecektir.
Bunlar bir çırpıda akla gelenler. Daha nice faktör, Ankara'yı IŞİD'e karşı kara savaşından alıkoyacaktır.
Unutmadan: Aslında lafı uzatıyoruz. PYD yerine Türk ordusunun IŞİD'e karşı savaşmasını, ABD de istemez. (Nedenini anlatmak için ayrı bir yazı gerek.)
Özetin özeti: ABD- PYD işbirliği en az bir yıl daha devam edecektir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA