Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Beyaz Türkler de rengârenk olmaya başladı

"Çevre"nin ağırlığını AK Parti iktidarı ile "Merkez"e koyması ertesinde belirli kesimler çoğunluktan farklı olduklarını vurgulamak için kendilerini "Beyaz Türkler" olarak sunmaya başlamıştı.
Bu "Beyaz Türk" kavramının içeriğini anlamak için eli kalem tutan hemen herkes kendince yorumlar yapmaktaydı. Mesela Fehmi Koru "Taha Kıvanç" mahlasıyla yazdığı Yeni Şafak'taki köşesinde 2010'da şu yorumu seslendirmişti:

Şarap uzmanları
"...Kendilerini 'Beyaz Türk' sanan tipler başkalarından ayrılmak için üstünlük noktaları bulmak zorundalar. Bazısı 'şarap uzmanı' kesiliyor, bazısı farklılığıyla dikkat çekmek için resmiyet kokan davetlere bile kırmızı pantolon veya sapsarı tişörtlerle gidiyor, bir bölümü 'arya' meraklısı olduğunu ilân ediyor..."
Reha Muhtar da "Vatan"daki köşesinde Koçları ve Sabancıları hatırlatarak kendilerini "Beyaz Türkler" olarak sunanlardan öteye, sözde onların ideolojisini üretenlere şu uyarıda bulunmuştu:

Rengârenk oldular
"Hadi onlar zenginleştikten ve globalleştikten sonra iki kuşaktır bir Beyaz Türk aidiyeti kazanmaya başladılar, peki kendilerine Beyaz Türk ideoloğu sıfatı veren zevat, nereden edindi bu muhteşem kültürel birikimi?"
Aradan geçen yıllar boyunca Beyaz Türkler de çeşitlendi, rengârenk oldular... Kimi "Gezici" oldu, kimi Demirtaş'ın sazına takılıp HDP'ye kaydı, kimi de laikliği cemaatçilikte aramaya başladı... Kemalist Beyaz Türkler için Atatürk'ün "Biz kaynaşmış, sınıfsız bir kitleyiz" sözü artık hiçbir anlam ifade etmiyordu.
Bütün bu tahlillere rağmen kendilerini toplum çoğunluğundan farklı gören bu "Çakma asiller"in ilhamlarını nereden aldıklarını yine de tam anlayamadık.
Örneğin "Mavi Kanlı" (Sangre Azul) kavramını İspanyollar geçmişlerindeki Endülüs- Emevi dönemini unutturmak için üretmişler. O dönemden kalma genlerinin bulunmadığını vurgulamak için kökenlerinin Kuzey Avrupa'nın Vizigot beyazlarından kaynaklandığını, Emeviler'den kalma Araplıklarının olmadığını ileri sürmüşler. Açık renkli tenlerinde mavi kan damarlarının göründüğünü söyleyerek "Sangre Azul" kavramını üretmişler

Wasplar ve diğerleri
İngiliz seçkinleri de tarlalarda güneş altında çalışarak tenleri kararan köylülerden kendilerini ayırmak için bu kavramı "Mavi kanlı" (Blue Blood) şeklinde dillerine aktarmışlar. Amerika'da da "Beyaz- Anglo Sakson- Protestan" olanları ifade etmek için "WASP" (White- Anglo Saxon- Protestant) kavramı üretilmiş. Bu WASP'lar bir döneme kadar seçkin üniversitelere, ABD Dışişleri'ne egemen olmuşlar. Yahudiler, Katolikler, Hispanikler ve Siyah derililer "Merkez"e sokulmamış.

Hepsi fantezi

Japonya'da reformcu İmparator Meiji 1860'larda içinde samurailerin de bulunduğu feodal statüler kompleksini (Daimyo) lağvedip beş rütbeli imtiyazlılar modeli olan "Kazouku"yu getirmişti. Ama bu da 2'nci Dünya Savaşı ile buharlaştı.
Kısacası kendilerini toplumun üzerinde ve farklı göstermeyi amaçlayan bu arayışlar, bütün öngörüleri yanlış çıkan, görgüsüzlüğü moda, kalitesizliği pop- kültür, terbiyesizliği açık sözlülük, halk düşmanlığını modernlik, küfürbazlığı düşünce özgürlüğü, darbeciliği Kemalizm biçiminde algılayanların fantezileri olmaktan öteye geçemiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA