Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

“Bu kadar cehalet ancak tahsille mümkün olur”

Sosyal medyadaki mesajlara bakarken hep "Sakallı Celal bu devirde yaşasaydı, az lafla çok şey söylemenin nasıl olacağını herkese gösterirdi" diye düşünürüm. Yazılı eser bırakmamış olmasına rağmen bilgece söylemlerini hâlâ tekrarladığımız Sakallı Celal'in (1886 -1962) hikmet dolu sözlerinden bazılarını bir kez daha hatırlayalım...

Özlü sözler
- İnsanoğlundaki zekâ midyedeki inci gibidir. Hepsinde bulunmaz.
- Meşrutiyeti ilan ettik olmadı, Cumhuriyet'i ilan ettik olmadı. Yahu biraz da ciddiyet ilan etsek!
- Bu ülkede ilgililer bilgisiz, bilgililer de ilgisizdir.
- Bu kadar cehalet ancak tahsille mümkün olur.

Ciddiyet eksikliği
Örneğin "Ciddiyet" eksikliğini her alanda hissetmiyor muyuz? Ortaokul ve lisede okuduğumuz resmi tarihimizin özeti "İyi padişahlar- Kötü padişahlar" sarmalına endeksli değil midir? Osmanlı'yı düşünürken hepimiz kendimizi Fatih'in ya da Kanuni'nin torunları olarak görürüz ama Deli İbrahim'in de büyük babamız olabileceğini hiç düşünmeyiz. Mesela bugünün siyaset dünyasına derinine baktığımızda, PKK'nın sloganlarını TBMM'ye taşıyanların Kanuni'den çok Deli İbrahim'i andırdıkları bir gerçek değil midir?

Tarihi miras
"Lale Devri"nin bir uygarlaşma, barış ve reform dönemi olduğunu görmek yerine sefahat âlemlerini ön plana çıkarıp, Patrona Halil'in çapulculuğunu haklı görmedik mi? Resmi tarihimizin 1923'te başladığını ezberlerken "İttihatçılık"ın, darbeciliğin, kazan kaldırma geleneğinin 1923 öncesinden aktarıldığına fazlaca eğilmedik. Oysa padişahların sadrazamlarını boğdurmasına bakarak veya padişahların da boğdurulmalarına bakarak, Cumhuriyet döneminde de Başbakan Menderes'in asılarak öldürülmesini, daha derinine irdeleyebilirdik.

Cehalet ve tarih
Bu arada Osmanlı'da idam sehpasına "Siyaset Meydanı" denildiğini de hatırlayabilirdik... Ya da "Dışarıdan" güdümlü odakları bugün izlerken, son dönem Osmanlı'da da bazı siyasetçilere "Rusçu" bazılarına "Fransızcı" denildiğini hangimiz okulda öğrendik? Bir toplumun kendi tarihine dönük cehaleti Sakallı Celal'in söylediği gibi ancak tahsille mümkün olmaz mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA