Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Siyasetçilerin iyi ve kötü günlerini eşleri de yaşar

Siyasetçilerin davranışları, kararları, çıkışları üzerinde yorumlar yaparken, bu siyasetçilerin eşleri acaba kocaları hakkında ne düşünüyor diye pek merak etmeyiz. Genç bir Türk kızı evlenmekte olduğu gencin Ortadoğu denilen yarının neler getireceği bilinmeyen coğrafyanın en riskli mesleği olan siyasete gireceğini bilseydi acaba nikâh masasında hiç düşünmeden "Evet" der miydi?

Nevin Gökçek
İstifa edip etmeyeceği spekülatif yorumlara konu olan Ankara'nın adeta ezelden ebede Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 42 yıllık eşi Nevin Gökçek, eşinin kararının ne olduğunu soran gazetecilere bu konuda bir şey söylememiş. Acaba Nevin Hanım eşiyle baş başa kaldığında "İstifa et" ya da "İstifa etme" diye tavsiye veriyor mudur? Melih Bey de eşine "Belediye başkanlığını bırakırsam daha sonra sanki ne yapabilirim ki" diye danışıyor mudur acaba?

Nazmiye Demirel
Bütün bunları düşünürken rahmetli Nazmiye Demirel'i andım... Isparta'nın İslamköy'ünden 1927 doğumlu Nazmiye (Şener) Demirel, 1948'de 21 yaşındayken Süleyman Demirel'le evlenir. Teknik Üniversite mezunu genç Demirel'in mesleği mühendisliktir. Ama 1960'tan sonra hem Demirel'in mesleği, hem de Demirel çiftinin hayatları değişir. Artık kaderlerinde başbakanlık da, cumhurbaşkanlığı da, darbelerle devrilmek de vardır.

Bir anı
12 Eylül askeri müdahalesi ertesinde Demirel'in yasaklı olduğu dönemde bir akşam birlikte yemek yiyorduk. Süleyman Demirel'e "Siyasete bir solukluk ara verseniz. Nazmiye Hanımefendi'nin elini tutup, bir Avrupa gezisine çıksanız, Paris'in, Londra'nın caddelerinde yürüseniz iyi olmaz mıydı" demiştim. Bunun üzerine Nazmiye Demirel bir kahkaha atmış ve "Demirel'in siyaset dışında başka bir şey yapması mümkün değil ki. Evde atan sigortayı bile değiştirmez" demişti.

Reşide Bayar
Celal Bayar'ın eşi Reşide Bayar'ın yaşadıklarını hiç düşündünüz mü?
Reşide Bayar da 1887'de Bursa'da doğmuş, 1903 yılında, 16 yaşındayken Celal Bayar'la evlenmişti. Refii (1904- 1941), Turgut (1911-1983) ve Nilüfer (1921) adlı üç çocukları olmuştu. Reşide Bayar, 24 Aralık 1962 gecesi Kayseri hapishanesinde yatan eşi devrik Cumhurbaşkanı Celal Bayar'la görüşmek üzere yola çıktığı Ankara Ekspresi'ndeki yataklı vagonda, 77 yaşındayken kalp krizi geçirerek vefat etti.

Yoğun bir hayat
Eşinin Galip Hoca'lıktan başbakanlığa, cumhurbaşkanlığına ve darbeyle devrilmesine uzanan siyasi serüvenini, oğlunun intiharını, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde darbeye hedef olmalarını, arkadaşları Başbakan Adnan Menderes'in idamını içeren yaşam öyküsü o gün noktalanacaktı. Reşide Bayar ileride yaşayacaklarını tahmin edebilseydi eşi Celal Bayar'a "Bankacı olarak kal, sakın siyasete girme" demez miydi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA