Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Fazla söze gerek yok!

Rüyada gölgesiyle kavga eden bir toplum olup çıktık. Sabırsızlık diz boyu… Hırslarımız trafikte tahammül sınırlarımızı aşıyor. Hoşgörü ve empati yoksunluğu kazaya davetiye çıkarırken tartışmaları da karakola taşıyoruz.
Bu yılın ilk 9 ayında kazaların arttığına dair bir istatistik dikkatimi çekti. Ülke genelinde meydana gelen kazalarda toplam 2 bin 709 kişi hayatını kaybetmiş.
Duraksadım… Bir kez daha baktım. 'Yanlışlık vardır' dedim kaynağından rakamları teyit ettim. İnanılır gibi değil. 'Trafikte bilanço ağır' şeklinde bir başlık dahi bu haberi anlatmaya yetmez. Korkunç bir şey… Karayollarında altyapıya bunca önem verilmesine rağmen kaza artışlarının yaşanıyor olması irdelenmeli.
Teknolojiyle beraber kaza oranlarının artıyor olması düşündürücü. Aşırı hız, alkol, direksiyonda telefon kullanımı, uykusuz direksiyona geçmek gibi sebepler bir bir sıralanabilir. İstatistiğe göre kazalarda yaralananların da yüzde 30 gibi bir oranı hastanede hayatını kaybediyormuş.
Bunca bölünmüş yollar… Bunca gelişmiş altyapı mühendislik hizmetine rağmen gelişmiş ülkelerdeki kaza oranlarına erişemiyorsak insan odaklı bir sorun yaşadığımız ortada. Trafik cezaları artırılıyor.
Bir dizi tedbirler alındığı sıralanıyor.
Yok babam yok… Bana mısın demiyor yaşananlar. Yine de kazaların önüne geçilemiyor. İşte 'insan odaklı sorun' dediğim nokta da tam burada ortaya çıkıyor. İşin başı eğitim… Bu tablo ile karşılaşmak istemiyorsak eğitim ve denetleme faktörünü daha aktif kullanmalıyız.
Trafik cezalarını Maliye'ye kaynak olmaktan çıkarmak gerekiyor. 'Öderim cezayı, basarım gaza' mantığı halen yürürlükte…
Yine bu kazalarda yaralanan kişi sayısına bakıldığında 214 bin 277 gibi bir korkunç bir rakam ortaya çıkıyor. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı ve Fevzi Apaydın, her mevsim geçişinde trafik kural ve mevsim şartlarına dönük uyarılar yapıyor. Son yayımladığı istatistik raporunda dikkat çektiği rakamları gündeme taşımak istedim.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre yaralı olarak hastanelerin acil servislerine gelip hayatını kaybedenlerin oranı yüzde 30'u buluyor. 2014 yılının ilk 9 ayında meydana gelen trafik kazalarında yaralananların sayısı ise bir önceki yıla göre 6 bin 55 yaralı artışıyla 214 bin 277 kişi olarak gerçekleşti. Buna göre 64 bin kişi daha ölüyor veya sakat kalıyor.
Bu rakamları gördükten sonra çok da fazla bir şey söylemeye gerek var mı bilmiyorum. Hemen hepimiz direksiyona geçiyoruz. Fazla söze gerek yok.
Sağlık ve mutluluk dolu bir hafta olsun…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA