Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Ertuğrul Günay

Geçtiğimiz cumartesi günü AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı Kuşadası'nda bir toplantı düzenledi. İzmir Teşkilatı'na yönelik bu toplantı, kanımca, kent açısından çarpıcı bir mesaj taşıyordu. Sanki AK Parti İzmir Teşkilatı'nın yerel seçim startı gibiydi.
Toplantıyı izleyenlerin izlenimleri, Kuşadası'ndaki yerel seçim kampında yapılan açıklamalar, önümüzdeki yerel siyasi süreci daha iyi anlamamız için bir işaret.
Yerel seçimlere 13 ay kadar bir süre var. Belki bu sürede köprülerin altından çok sular akacak. Ama hem AK Parti'de hem de CHP'de, siyasi kulislerin temelinde şimdiden yerel seçimler var. Konuşulan adaylıklar var.
AK Parti'nin Kuşadası toplantısı da bu açıdan dikkat çekici. Çünkü toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, İzmir'e ilişkin EXPO tartışmalarından başlayarak, gündeme getirdiği CHP ve yerel yönetimler eleştirisi, "İzmir'i daha yetenekli, hizmete odaklı eller yönetmeli. İzmir'de hizmet gelsin istiyoruz" söylemi, bana İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olacağının, ciddi bir işareti gibi geldi. Elbette Ertuğrul Günay, Kültür ve Turizm Bakanı kimliği dışında, bir İzmir milletvekili olduğu için, bu kent konusunda duyarlılık taşıması ve düşündüklerini aktarması doğal.
Ama bu kez, bu söylem, Günay'ın detaylı yaklaşımı, sanki ciddi adaylık işareti gibi.
Siyasi reflekslerden sıyrılıp, objektif düşünüldüğünde; Ertuğrul Günay'ın Türkiye'nin son yıllarda gördüğü en başarılı Kültür ve Turizm Bakanı olduğunu herkes kabul ediyor.
Günay, ilk kez Kültür ve Turizm Bakanı olarak kabinede görevlendirildiğinde; turizmin başkenti Antalya'da, Sabah'ın Akdeniz Temsilcisi olarak görev yapıyordum.
O dönem, Antalyalı usta turizmcilerin çoğu, Günay'ın kültür alanında başarılı olabileceğini, ama turizme çok yabancı kalacağını düşünüyor ve kaygı duyuyorlardı. Günay ise tüm bu kaygıları geride bırakarak, hem kültür alanında çok çok başarılı işlere imza attı, hem de Türkiye'de turizmin sıçrama yapabilmesi için, çok ciddi yollar açtı. Şimdi Antalyalı turizmci dostlarla, kültür çevreleriyle konuştuğumuzda; hepsi Günay'ı başarısı nedeniyle, takdir ediyor ve bakanlıktaki sürecini çok önemsiyorlar.

YILDIRIM IŞIK YAKMADI
Şimdi böyle bir pencereden bakıldığında, Ertuğrul Günay'ın bu açılımın ortasında, yerele yönelik ciddi eleştiriler taşıyan söylemi, doğal olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için işaret sayılabilir.
Sanıyorum Başbakan Erdoğan ve AK Parti Genel Merkezi, Günay'ın köklü bir sosyal demokrat gelenekten gelişini; İzmir adaylığı için siyasi bir avantaj olarak görebilir.
Görmesi de çok doğaldır.
Örneğin AK Parti'nin İzmir Büyükşehir adaylığı için ağırlıklı olarak konuşulan isim, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dı. Aynı şekilde Yıldırım da, bugüne dek kendi alanında tüm Türkiye'nin ortaklaşarak takdir ettiği düzeyde, çok başarılı bir bakanlık yaptı. Ama İzmir Büyükşehir adaylığı konusunda; Yıldırım'a bugüne dek defalarca soru yöneltilmesine rağmen, küçücük bir ışık yakmadı.
Ben Binali Yıldırım'ı, bakanlık süresinden sonra, başka önemli görevlerin beklediğini, İzmir'e Büyükşehir adayı olmayacağını düşünüyorum.
Son tablo Günay'ın İzmir Büyükşehir adayı olacağını gösteriyor. Belki de bu, seçimden epey önce açıklanacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA