Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Kıymayın efendiler!

Hem zengin bitki örtüsü, hem hayvan çeşitliliği ve özellikle yılkı atları nedeniyle Manisa'nın Spil Dağı "milli park" olarak ilan edilmişti yıllar önce. Çok doğru bir karardı.
Çünkü Manisa'yı etekleriyle sarıp sarmalayan Spil Dağı, büyüleyici güzellikleriyle, aynı zamanda Türkiye'nin çok önemli bir değeri. Eğer bugüne dek gezip görmediyseniz, gerçekten büyük bir kayıp. Orada gezerken, kendinizi doğa ile kucaklaşmış gibi hissedersiniz. Hele bir de ağaçların arasında özgürce dolaşan yılkı atlarını görürseniz, çok şanslısınız demektir. Çünkü o görünüm, Picasso'nun fırçasından çıkmış bir doğa tablosu gibidir.
Öylesine güzeldir ki; etkilenmemeniz mümkün değil.

PROJE GÜZEL AMA...
İşte o aynı Spil'de, doğru bir anlayış ile, hem aynı merkezi turizme bilinçli kazandırmak, hem de daha çok sayıda insanın, alanı koruyarak kullanması amacıyla ciddi bir proje çalışması başlatıldı.
Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 1500 metre rakımlı Spil Dağı'nda geçtiğimiz yıl altyapı çalışmalarını da başlattı. Bununla birlikte, orada artık çürümeye yüz tutmuş tesislerin yerine, yeni bir konaklama bölümü ve otel yapılmak üzere, 11 milyon 890 bin lira tutarında bir ihale gerçekleşti.
Bu ihale kapsamında hem dağa gidiş yolları genişletilip 15 metreye çıkarılacak, hem de çevreye zarar vermeden, doğal taşlardan oluşan yürüyüş parkurları yapılacaktı. Yine boş bir alana da, 2 bin metrekarelik bir otopark kurulacaktı. Bütün bu çalışmalar, çevreye saygılı bir anlayış ile yürütülecekti.
Buraya kadar her şey güzel, mantıklı ve saygın. Ama dün yazı işleri masamıza gelen fotoğraflar, bu güzelliğe gölge düşürdü. Spil'de kesilmiş çam ağaçlarını görünce içimiz acıdı.

ÖRTMEKLE OLUYOR MU!
Kesenler de herhalde utanıyor olacak ki; ağaç gövdelerini, yaprakların dalların altına saklamışlar; doğanın evlatlarını, doğanın koynunda gizlemeye kalkmışlar.
Biz saymadık. Ama çevreciler ve Manisalılar, Spil'de üç bin ağacın kesildiğini öne sürüyorlar. Haydi yol açmak ve başka amaçla 3-5 ağaç kesilip yerlerine yenileri dikilse, anlamaya çalışacağız, ama üç bin ağacı nasıl anlayacaksınız? Nasıl anlatacaksınız?
Yazıktır, günahtır. Bizim binlerce yıllık geleneğimizde de ağaç kesmek utanılacak iştir. Örneğin Hazreti Muhammed, bir hadisinde şöyle demiştir: "Bir kimse bir ağaç diker, onun gölgesinden insanlar yararlanır, meyvesinden kuşlar yerse, o kişiye sevap yazılır."
Örneğin tarih kitaplarında Fatih Sultan Mehmed'in, sadece ağaçları korumak ve kesenleri uyarmak amacıyla, "Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim" dediği yazılıdır.

VALİ BEY'DEN BEKLENTİMİZ
Eminiz Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, bu kıyıma, hemen "Dur" diyecektir. İnsana, doğaya, çevreye saygısı ve sevgisiyle öne çıkan Daşöz, bu tablo karşısında sessiz kalmayacaktır. Çünkü Daşöz, tam 32 yıldır kamuda başarıyla hizmet etmiştir. Geçtiğimiz yıllarda sırasıyla Isparta, Adıyaman, Malatya, Amasya valiliklerinde yaptığı işler ile iz bırakıp; adından söz ettirmiştir. Ardından da 2011 yılında Manisa'ya atanarak başarılı işler yapmayı sürdüren Vali Daşöz, umuyoruz bu duruma hemen el koyacaktır.
Çünkü biliyoruz ki, valilik yaptığı diğer illerde ve Manisa'da yürüttüğü 'dev öğrenci' kampanyalarıyla; çocukların yüreklerine dokunmuştur. Onları hayata hazırlamış; onlara kaynak yarattırmış, binlerce kitap bastırtıp, kendi kültürümüzle buluşturmuştur. Çocuklarımızın bir şekilde aslında büyükleri de eğitmesini sağlayan Manisa Valisi Daşöz; ağaçların kıyılmasına izin vermeyecek nitelikte ve duyarlılıkta bir insandır.
Üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA