Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Yeni Hürrem

Milli yüzücü Viktoria Zeynep Güneş, Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda 400 metre bireysel karışık kategorisinde altın madalya kazandı ve tarihimizde bir ilke imza attı.
Bir gün yüzmede büyüklerde Avrupa şampiyonu olacağımız kimin aklına gelirdi! Ülkemizde yüzme sporu geri planda kalmış bir spor dalı. Viktoria'nın yaptığı, futbolda Avrupa'da kupa kazanmak gibi büyük bir başarı.


Tabii Zeynep'in Ukrayna altyapısında yetiştiğini unutmayalım! 2013 yılı Viktoria için muhteşem geçmişti. Gençler Dünya Şampiyonası'nda 200 metre kurbağalamada altın, 50 metrede gümüş, 100 metrede bronz almış, Avrupa Şampiyonası'nda ise 50 ve 200 metrelerde şampiyon, 100 metrede ikinci olarak kürsüden hiç inmemişti.
Rusya'nın, Mart 2014'te Ukrayna'yı işgalinden sonra ailesiyle birlikte antrenman için Kırım'a giden Viktoria, sadece üç gün içinde apar topar Türkiye'ye kaçtı. Yüzme Federasyonu hemen devreye girip onu Türk vatandaşı olmaya ikna etti.

Viktoria 2014'teki röportajda "Türkiye'de en meşhur Ukraynalı Roxelana. (Hürrem Sultan) Fakat yakında Türkiye'de en çok bilinen Ukraynalı ben olacağım. Yani yeni Hürrem Sultan!" diyordu. İşte kendini bilmek, kararlılık budur. Teşekkürler Viktoria! Olimpiyatlarda da altın madalya kazanırsan, işte o zaman yeni Hürrem olursun.

***


MASKE KAVGALARI ÖLÜMLE BİTEBİLİR!
İstanbul-Beylikdüzü'nde bir markette, maskesiz dolaşan kadın, başka bir kadının tepkisine aldırmayınca ikili arasında çıkan kavga haberlere konu oldu.
Eylül ayında yine İstanbul'da metrobüste maske takması için uyarıda bulunduğu kişi tarafından darp edilen güvenlik görevlisi Şükrü Turan, tek gözünü kaybetmişti.

Kapalı alanlarda maske takmayanlara neden ceza kesilmiyor? Böyle devam ederse maske kavgalarında insanlar hayatını kaybetmeye başlar. Kurallara uyulması için vatandaş bireysel adalete mi başvursun?
2 Kasım Kovid-19 verilerine göre 29 bin 796 vaka tespit edildi. 224 vatandaşımız hayatını kaybetti. Okullarda da vaka sayıları artıyor.
Aşı yaptıranlarda "Artık bana bir şey olmaz, maske takmama gerek yok" gibi bir algı oluştu. Aşı hastalığı hafif atlatmamızı sağlar ama aşılı bir insan da virüs yayabilir.
Sosyal mesafe kuralını uygulayamıyoruz, bari kapalı alanlarda maske takılmasını sağlayalım!

***


MARKETLER, KESİLEN CEZA KADAR YARDIM PAKETİ DAĞITSIN
Prof. Dr. Rauf Karasu, haksız rekabetin tespiti halinde tüketicilerin marketlere tazminat davası açabileceklerini, davalar için alışveriş fişini belgelemesi gerekebileceğini açıkladı.

Karasu, TTK'NİN 56. Maddesi'ni örnek gösterdi. Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek fiyat artıran marketlere açılacak davalar kazanılırsa, işletmelerin maddi zararın üç katı tazminat ödemek zorunda kalabileceklerini belirtti.
Örneğin 1000 liraya satılan bir malın değerinin 500 lira olduğu tespit edilirse müşteri 1500 lira tazminat alabilir.

VATANDAŞIN HAKKI VAR
"Kim uğraşır bununla?" demeyin, adalet için uğraşan mutlaka çıkar. Tüketici Hakları Derneği tazminat davalarının açılmasında vatandaşı bilgilendirmeli. Eğer açılan itiraz davalarında da bir değişiklik olmazsa marketlerin ödeyeceği toplam 2.7 milyar lira cezayla ilgili bir önerim olacak: Marketler ödeyecekleri ceza kadar dar gelirli vatandaşlara ücretsiz ürün dağıtsın. Çünkü bu 2.7 milyar lirada kazıklanan vatandaşın hakkı var!
Örneğin marketlerde 'Organize fiyat belirlediğimiz için kesilen cezaların parasıyla bu ürünler ücretsiz olarak dağıtılıyor' afişi altında dar gelirli vatandaşlara ücretsiz yiyecek paketleri dağıtılsın.

***


LONDRA'DA TAKSİ ŞOFÖRÜ OLMAK
Labirent gibi bir şehir olan Londra'da taksi şoförü olmak isteyenler, 100 bin iş yerinin ve anıt mekanının yerini kolayca bulabileceklerini ispatlamak için The Knowledge adlı zorlu bir testten geçiyorlarmış.

Birden fazla aşamada gerçekleştirilen sınavları tamamlamak, sürücü adaylarının üç-dört yılını alabiliyormuş.
"Londra'da navigasyon yok mu?" diye sorabilirsiniz. Amaç hafızası, yön duygusu iyi, sürüş yeteneği yüksek, kaliteli kişileri şoför yapmak!
Bizde ise taksi şoförü olmak için ehliyetiniz olması yeterli. Beşiktaş'tan taksiye binip Taksim'e gideceğim dediğimde "Abi tarif eder misin?" diye soran şoföre bile rastladım.
Hep taksi sayısını konuşuyoruz. Biraz da şoför kalitesini artırmaya çalışsak!

***


TWITCH'TE 'KERİZ SİLKELEME'
Twitch'teki kara para aklama olaylarının artmasıyla birlikte eski yayınlar incelenmeye başlanınca yapılan sahtekarlıklar ortaya çıkmaya başladı.
Örneğin 'Didem' isimli yayıncı, Aralık 2020'de yayınlarında 'Kist ameliyatı olacağım' diye bağış toplamış.

Discord sohbetinde "sahte kist raporu lazım" mesajı gözükünce foyası ortaya çıkmış ama 'Didem' topladığı bağış paralarıyla göğüslerine estetik yaptırmış, iyi mi?
Kusura bakmasınlar ama buna 'Keriz parası' denir! Z Kuşağı da Twitch'den 'keriz silkeleme'de usta!
Aslında 'Didem' hata yapmış. Gerçeği söyleseydi daha çok para toplardı!

***


FARK GÖREMİYORUM!
Apple'ın kurucu ortağı Steve Wozniak, şirketin bu yıl piyasaya sürdüğü iPhone 13'ün tasarımını eleştirdi. iPhone 13 ile önceki 12 modeli arasındaki farkı anlayamadığını söyledi. Ve şöyle de espri yaptı: "İçindeki yazılım eski iPhone'lar için de geçerli, sanırım iyi olan kısmı bu."
Rahmetli Steve Jobs, hayatta olsaydı iPhone 12 ile benzer görüneme sahip iPhone 13'te daha uzun ömürlü pil, biraz daha gelişmiş kamera ve dayanıklı camı büyük değişim ve farklılık diye sunan ekibini kovardı!
Aslında bu iki model arasında iki fark var. Birinin adı 12 diğerinin adı 13. Bir de fiyatları farklı!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA