Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Petrolün geleceği İstanbul’da tasarlanacak

23 Ekim 2013'te Kanada Calgary'deki Dünya Petrol Kongresi yıllık toplantısında, hayli çekişmeli geçen bir oylama ile 22. Dünya Petrol Kongresi'ne ev sahipliği yapmasına karar verilen İstanbul, Türkiye'nin denizde sondaj başta olmak üzere, enerji alanında bölgesel ve küresel ölçekte hamle üstüne hamle yaptığı bir dönemde, 'Enerji Geleceğimize Köprüler' temasıyla kritik önemde bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Çok sayıda devlet ve hükümet başkanı, enerji ve petrol bakanı ile enerji sektörünün küresel ölçekte üst düzey temsilcilerinin katılacağı uluslararası kongrede, petrol endüstrisinin geleceğine yönelik küresel politikalar, alt ve üst yapı yatırımlarına yönelik stratejiler, düşük karbonlu çözüm imkânları, petrol alanında yeni teknolojiler hem genel ve teknik toplantılar, hem de çalışma gruplarınca ele alınacak.
Ev sahibi Türkiye'nin petrol ve doğalgaz alanında küresel ölçekte ilgi çeken son hamleleri de detaylı olarak konuşulacak.
Dünya ticaretinde yüzde 0.9, küresel GSYH'da yüzde 1.14 payı olan Türkiye, dünya enerji tüketiminin de yüzde 1'ini gerçekleştiriyor. Türkiye'nin enerji alanında artan tüketimine bağlı olarak, enerji arzı ve güvenliği açısından kritik önemde hamleleri dikkatle takip edilirken, küresel vasat büyüme ve Çin'den kaynaklanan nedenlerle, küresel birincil enerji talebindeki artış yüzde 1 ile son 10 yılın yüzde 1.9'luk ortalamasının altında seyretmekte. Bu durum, küresel petrol fiyatlarındaki tablonun da gerekçesini oluşturuyor. Bir yandan da, kaya gazı devrimi gibi, yakıt yelpazesi genişliyor. Buna rağmen, petrol küresel ölçekteki yüzde 32.9'luk payı ile hâlâ bir numaralı birincil enerji türevi. Yüzde 29.2 ile kömür ve yüzde 23.8 ile doğalgaz takip ediyor. Avrupa ve Avrasya, tüketimde diğer kıta ve coğrafyaların üzerinde seyretmekte.
Bu da, Türkiye'yi bölgesel ve küresel enerji stratejilerinde vazgeçilmez başat ülke konumuna getiriyor.
2013-2020 arası yüzde 11 artması beklenen küresel enerji talebinin 15.041 milyon petrol ton eşdeğere, 2040'a kadar ise yüzde 45 artışla 19.643 milyon petrol eş değere ulaşması bekleniyor. Şu anda, küresel petrol talebinin yüzde 80 civarını fosil yakıtlar karşılıyor ve 2040'ta ağırlıklı olarak karşılamayı sürdürecekler. Bakan Berat Albayrak'ın göreve geldiğinden beri yürüttüğü başarılı hamleler ve gelecek 10 yılın stratejisi, Türkiye'nin küresel enerji ve petrol stratejilerinin belirlenmesine ev sahipliği yapması ile daha da anlam bulacak. 4 günlük zirveyi dikkatle takip edelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA