Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Işığını kaybeden şehir

Şehirleri şehir yapan nedir? Bir çok özellik sayılabilir. Ticaret, sanayi, idari örgütlenme gibi... Ama önemli unsurlardan biri "ışıklar"dır. Şehir ışıkları...
Şehri büyülü yapan, şehri şehir yapan en önemli şeydir ışıklar...
Peki İstanbul'da durum ne? Galata'dan tarihi yarımadaya baktığınızda yüreğinizi ısıtan o muhteşem silüet, sadece şehir ışıkları sayesinde açığa çıkar. Işıksız o muhte şem tarih nasıl da karanlıklara gömülür.
Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camii, Yeni Cami, Süleymaniye Camii ve Eyüp Sultan'ı ışıksız düşünebilir misiniz?
Son olarak Kadir Has Üniversitesi olan Cibali Tütün Fabrikası, ışığıyla çevreyi nasıl da renklendirdi.
Benzer canlılığı İstanbul'un tarihi bir kaç mekanında daha görmek mümkün. Ama sadece o kadar.
Şehrin ana arterlerinde, önemli caddelerinde, sahil yollarında, parklarında, meydanlarında ışık var mı yok mu belli değil. Ara sokakları, mahalleleri dile getirmeye gerek bile yok. Unkapanı'ndan Taksim'e çıkarken sanki karşınızda karanlıklar kenti yükseliyor. Bazı yollarda ışıklardan biri yanıyorsa diğer kesinlikle sönük. İstanbul adeta 'ışığını kaybeden şehir' durumunda.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, '5n1k' programında Cüneyt Özdemir'in 'şehir ışıkları'yla ilgili sorusuna, şöyle cevap verdi: "O konuda vakıflara görev verdik. Çalışmalar sürüyor."
Özdemir'in bu cevap karşısındaki tepkisi ilginçti: "Bu işi de başka birine mi havale ediyorsunuz?"
Eğer İstanbul bir dünya kenti olacaksa önce ışıklarına kavuşmalı. 'şehir ışıkları' olmadan şehir olur mu? Parkları, meydanları, caddeleri ışıl ışıl bir İstanbul yaratmak çok mu zor?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA