Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Yüz binlerin bedelli beklentisi

Uzun bir süredir toplumun en dinamik kesimi olan askerlik çağını geçmiş gençlerin dile getirdiği önemli bir talep var; bedelli askerlik...
Talep sahipleri ağırlıkla ya kendi işini kuran ya da özel sektörde veya kamuda mesleğinin en kritik aşamasında olan insanlar...
Ara verdiklerinde sadece kendileri değil, aileleri de zorda kalacak bu insanların. Bu yüzden çare bulunması gereken toplumsal bir sorun.
Sorunla ilgilenenler 800 bini aşan devasa bir kitleden söz ediyor. Aileleriyle birlikte çok daha geniş bir toplum kesiminden söz ediyoruz.
Devreye GBT meselesi de girince insanlar sıkışmış bir hayata mahkum oldu. Siyasetin bu sıkışmışlığa ilgisiz kalması mümkün değildi.
Nihayet bu çözümün gerekliliğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakan olarak son konuşmasında açıkça ortaya koydu:
"Bunu hiç sıkıştırmayalım. Şu seçimleri bir atlatalım. Biz bu noktada atılması gereken ne adım varsa atarız. Atacağız. Biz bedelli askerlik bekleyen kardeşlerimizin yaşadıkları sıkıntıyı biliyoruz. Bunları aşmaları için de gerekenler yapılarak Genelkurmayımızla bu konuyu görüşüp ne adım atılacaksa bunu gerçekleştiririz."
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da umut verici açıklamalar yaptı. 30 Mart ve 10 Ağustos seçimleri atlatıldığına göre artık sıranın bedelli yasasına geldiği çok açık. Bu konuda, Meclis'te grubu bulunan AK Parti, CHP ve HDP'den de ciddi destek var. Bu tabloyla Ankara kulislerinde konuşulanları bir arada düşününce "bedelli yasası"nın daha fazla gecikmemesi gerekiyor.
Bu konuyla ilgili farklı hassasiyetlerin olduğu biliniyor. Ama bu gerçek Türkiye'nin askerlik meselesini tartışmayacağı anlamına gelmez.
Sadece bedelli değil, askerlik meselesinin yeniden ele alınması ve tartışılması gerekiyor.
"Yeni Türkiye" hedefi de bunu zorunlu kılıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu hükümetinin programında, "Yeni Türkiye" için, ikinci sıçrama, kurumsallaşma ve restorasyon hedefi var... Bütün kurumlar değişirken, ordunun bu değişimin dışında kalması düşünülemez. Bu açıdan bedelli geçici bir çözüm, daha kalıcı ve ilk adımları atılan profesyonelleşmeye giden bir çözüme ihtiyaç var.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA