Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Alevi manifestosu

Geçmişi bir hayli gerilere uzanan, cumhuriyetle birlikte daha da karmaşık hale gelen temel sorunlarımızdan biri de Alevi meselesi. Sorunu bugün bile içinden çıkılmaz hale getiren ise "tek tipçi" toplum modeli dayatan cumhuriyetin ilk yıllarında çıkartılan 677 sayılı devrim kanunu. Bu kanunla, sadece Alevilerin değil, Sünnilerin de geçmişle bağı kopartıldı ve toplum "nefes" alamaz hale getirildi. Buna bir de Sünni toplumun önyargıları eklenince Alevi meselesi son yıllara kadar görmezden gelindi.
Nihayet 90'larda sonra toplumun ötekileştirilen diğer kesimleri gibi Aleviler de görünür ve konuşulur oldu. Ama sorunları çözülme- di. 12 yıllık AK Parti döneminde bile, yapılan çalıştaylara, Alevilikle ilgili bilgilerin okul kitaplarına girmesine rağmen köklü çözüm üretilemedi.
Ve iş gelip "cemevleri ibadethane mi değil mi?" tartışmasına sıkışıp kaldı. Oysa sorunu yaratan, 677 sayılı "tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması" kanunu değiştirilseydi "sorun" kendiliğinden çözülecekti. Ancak bu yola, Alevi toplumu bazı kaygılarla; sorunu yaratan CHP ise bilinçli yanaşmadı. AK Parti ise daha önce bu konuda önemli açıklamalar yapmasına rağmen bir daha dönüp bakmadı.
Şimdi Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yeni bir dönem başlıyor. Bu dönemin ipuçlarını Davutoğlu, bir süre önce Hacıbektaş'taki törendeki konuşmasıyla ortaya koydu. Deyim yerindeyse o konuşma, Alevi meselesi açısından bir manifestoydu. Başbakan Davutoğlu, o manifestonun gereğinin yapılacağı sözünü verdi. Atılması gereken adımlar belli. Öncelikle cemevleri meselesinin halledilmesi gerekiyor. Geriye BM İnsan Hakları Bildirgesi'nde öngörülen "Varlıkların korunması, dışlanmama, ayrımcılığa uğramama ve zaman içinde eritilmeme" gibi talepler kalıyor. Bunlar da aslında Türkiye toplumunun ortak beklentisi. Bu ortak beklentiler bir tek şeye işaret ediyor: Yeni Anayasa.
Alevi meselesinde atılacak her adım, hem Kürt meselesindeki çözüm sürecini, hem de anayasa meselesini kolaylaştıracak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA