Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

E-sporun kalbi burada atıyor

Türkiye’de e-spor günden güne büyümeye devam ediyor. Takımların, oyuncuların ve bu sporu takip edenlerin sayısı da giderek artıyor. Öyle ki artık binlerce e-spor tutkununu bir araya getiren salonlar bile var. Nonstop Zula E-spor Merkezi işte onlardan biri. Merkeze gittik, hem çeşitli takımlardan e-sporcularla buluştuk hem de bu geniş kompleksi detaylıca inceledik

Televizyon karşısında uyuklayan anne babalar çocuklarının bilgisayar ve telefon ekranında saatlerce oyun oynamasına karşı. Anne babaların TV dizisi, futbol maçı takıntıları normal, çocuğun oyun tutkusu normal değil. Kuşaklar arasındaki çatışmanın temelinde genelde televizyon ekranı değil, daha interaktif cihazlar; telefon, tablet ve bilgisayar ekranları var. Yani çocukların daha interaktif araçlarda daha üretken olması sağlanırken televizyon karşısında uyuyan anneler çocuklarının ekrana takılı kalmasını kabul edemiyor. Oysa e-spor 7'den 70'e gönüllü oynanan bir tutku. Takma isimleri, tutkulu izleyicileriyle binlerce kişilik spor salonları e-spor tutkunlarıyla dolup taşıyor. Pek çok oyunun fanatik tutkunları ortaya çıkıyor. Son dönemde Türkiye'den de milyonlarca dolarlık oyun şirketleri çıkıyor. E-spor kulüpleri kuruluyor, yurt dışı ve yurt içinden transferlerle takımlar kuruluyor. Genç oyunseverler, espor yıldızlarıyla tanışmak, fanatiği haline geldikleri yıldızları yakından görmek istiyor. Peki, onların örnek aldığı yıldız oyuncular hayatını nasıl geçiriyor? İşte onları yakından tanımayı ben de çok istedim.

4 MİLYON E-SPOR OYUNCUSU
Dünya genelinde 200 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık dört milyon oyuncusu bulunan ve mevcut hacmi 1 milyar doları aşan e-spor ekonomisi, Türkiye'de de gün geçtikçe genişliyor. Devasa e-spor merkezleri açılıyor. Üç büyük kulüp olmak üzere e-spor kulüpleri oyunları, turnuvaları ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan biri olan Zula Lig ve In- Game tarafından kurulan Nonstop Zula. E-spor merkezinde Modz takımından Mirk adını kullanan Kaan Pelvan, Galatasaray'da Vons takma ismiyle yarışan Aytekin Yeşbek, ICE takımından alt ligden yükselen QWN takma ismini kullanan Onur Küçüköz ve Oyunhizmetleri'nden Goupo adını kullanan ve tıp eğitimine devam eden Burak Kunovac ile tanışma fırsatı yakaladım. Pek çok televizyon bağımlısı anne babalara göre iletişim yetenekleri son derece gelişmiş, kendini ifade etmeyi bilen ve kendi geleceğini tasarlayabilen harika gençlerle tanışma fırsatı yakaladım.

TIP DOKTORU DA VAR
Oyuncuların hepsi son derece zeki, çalışkan, esprili. Sorumluluk sahibi olduklarını kanıtlayan kariyerleri ve hayat görüşleri var. Profesyonel olarak oyuna devam eden Aytekin Yeşbek, bir oyun evinde altı gün çalışarak, diğer oyuncular ise eğitim ve iş hayatındaki farklı görevleriyle hayatlarına devam ediyor. Oyuncular arasında en deneyimlisi Kaan Pelvan hem evli hem de oyun dışında organizasyonlar düzenliyor, oyun dışında etkinlikler konusunda son derece bilinçli olduğunu gösteriyor. Onur Küçüköz, sevdiği oyunlarla zaman geçirmekten dolayı son derece mutlu. Tıp eğitimine devam eden Burak Kunovac da takımına katkı sağlamaya devam ediyor. Oyuncuların hepsi yurt dışındaki rekabeti biliyor ve yakından takip ediyor. Hayatlarını organize etmek için ne yapmaları gerektiğini de gayet iyi biliyor. Hepsinin ortak hayali sevdiği bir oyunda uluslararası bir organizasyonda yarışmak. Nonstop Zula E-spor Merkezi'nde düzenlenen finallerin de oldukça keyifli olduğunu söylüyorlar.

DEV OYUN ALANI
Yapımı altı ayda tamamlanan Nonstop Zula E-spor Merkezi, sadece teknolojik imkanları ve altyapısıyla değil profesyonel ve amatör oyunculara sunacağı farklı programlarla da Türk e-spor ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyor. Türkiye E-spor Federasyonu işbirliği ile gerçekleştirilen TESFED Türkiye Kupası, lisans yönlendirme çalışmaları, koç ve oyuncu yetiştirme programlarının yanı sıra Zula Süper Lig, Zula World Cup, Zula International Cup gibi milyonlarca liralık e-spor etkinliklerine de ev sahipliği yapacak Nonstop Zula Espor Merkezi. Aynı zamanda Türkiye'de e-spor ve e-sporcu kültürünün en doğru şekilde oluşması ve yerleşmesi için yıl içerisinde pek çok farklı organizasyon da gerçekleştirilecek. Tamamen e-sporcuların beklentileri ve ihtiyaçlarına yönelik tasarlanarak, 2 bin 500 metrekarelik alana kurulan alan bünyesinde, 500 metrekarelik deneyim alanı, 80 adet profesyonel oyun ünitesi, sekiz adet antrenman odası, eğitim ve atölye odaları, teknoloji laboratuvarı, beş farklı noktadan canlı yayın gerçekleştiren reji, VR deneyim alanı, toplantı salonları, özel oyun bölümleri, kafe, mağaza ve aktivite alanları yer alıyor. Merkezin e-spor sahnesi ise, 2 binin üzerinde seyirci kapasitesine sahip. Aileler de çocuklarıyla birlikte dev oyun alanına gelebiliyor.

E-SPORA 10 MİLYON TL YATIRIM
Ülkemizde e-spor ekosisteminin gelişimine verdikleri desteğin devam edeceğini, bu doğrultuda InGame Group olarak 2019 yılında e-spor alanında toplamda 10 milyon TL yatırım yapmayı planladıklarını da belirten InGame Group Kurucu Ortağı Genco Alp, Türkiye'nin yüzde yüz yerli ve milli oyunu Zula'yı hayata geçirmekten duydukları mutluluğu dile getiriyor. Alp, tamamıyla Türkiye'de, Türk mühendisler ve tasarımcılar tarafından geliştirilen Zula'nın başarısında bugün Türkiye'de ve dünyada 22 milyondan fazla oyuncunun da katkısı olduğunu belirtiyor. Nonstop Zula E-spor Merkezi'nin e-spora ilgi duyan gençlerin yeni merkezi olacağını belirten Alp, aynı zamanda dünya genelinde e-spor ekosistemine ilham vereceğini söylüyor. Ülkemiz turizmi için de merkezin önemli bir kilometre taşı olduğuna değinen Alp, gelecekte e-spor turizminin daha da yaygınlaşacağını sözlerine ekliyor.

OYUNCULARIN EFSANE BİLGİSAYARI
Nonstop Zula, normal oyun severlerin ve e-sporcuların, gerek oyun oynayabileceği, gerekse profesyonel anlamda idman yapıp maçlar yapabileceği bir turnuva alanı. Casper'ın oyun serisi ürünü Excalibur, genç e-sporculardan büyük destek alıyor. Casper, Nonstop Zula E-spor Merkezi'ne, 100 adet Excalibur bilgisayar ve monitör ile sponsorluk desteği veriyor. InGame Group'un merkezde düzenleyeceği tüm turnuva ve etkinliklerdeki oyunlar, Excalibur bilgisayarlar ile oynanıyor. Bununla birlikte, düzenlenen turnuvalarda derece kazanan e-sporculara Excalibur marka bilgisayarlar hediye ediliyor. Oyun tutkunlarının en sevdiği şeylerin başında güçlü, yüksek performanslı bilgisayarlar geliyor. Fiyatı 20 bin TL'yi bulan örnekler var. Hızlı ekran tazeleme oranı kaliteli ekranlar ve güçlü işlemcilerle karşımıza çıkıyor. İşte en çok arzu ettikleri oyun bilgisayarının bileşenlerini dört oyuncuya sorduk. Yanıtları aşağıda:
İşlemci; Intel i7 9900K
Anakart; İşlemci veya
Ram uyumlu herhangi bir anakart olabilir.
Ekran Kartı; 2080 Ti veya minimum 256 bit 4 GB ekran kartı
RAM; 32 GB 3200 MHz DDR4
SSD; 1 TB ve ya 512 GB 2000 MB'den yüksek okuma ve yazma hızına sahip
PSU; En az 1000 Watt
Monitör; 24"inc, 144 HZ yenileme hızı veya 240 HZ, 1 ms. tepkime süresi

?OYUNLARIN SANAL MAĞAZASI HAZIR
Oyun tutkunları için alışverişte en uygun yerin online internet siteleri. Yeni nesil, oyunlar için korsan DVD satanları değil, online mağazaları kullanıyor. Üstelik indirimli mağazalarda uygun fiyatlı alışveriş yapma olanağı da sunuluyor. Türk Telekom'un dijital oyun platformu Playstore, oyunseverleri popüler oyunlarla buluştururken, onların her ihtiyacına karşılık verebilmek için yeniliklerine devam ediyor. En yeni ve güncel oyunları dünya ile aynı anda satışa sunan Playstore, OverGame ile yapılan işbirliği ile oyunseverlere PlayStation 4 oyunlarını ve oyuncu ekipmanlarını Playstore üzerinden çok özel fiyatlarla sunuyor. En yeni PlayStation 4 oyunları; Marvel's Spider Man, Detroit: Became Human ve God of War ile birlikte avantajlı fiyatlarıyla diğer PS4 oyunları ve göz alıcı modelleriyle Dualshock V2 kablosuz kontrol cihazları, Razer oyuncu ekipmanlarından mouse ve mousepad'ler özel kampanya ve indirimlerle Playstore'dan satın alınabilecek. Oyunseverler, Playstore'dan PlayStation 4 oyunları ve oyuncu ekipmanlarına ait kupon kodlarını OverGame web sitesi üzerinde kullanarak siparişlerinde satın alma ve kargo süreçlerini tamamlayabilecekler. Türk Telekom ev internet müşterileri ise faturalarına ek 12 aya varan taksit imkanlarından faydalanabiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA