Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Hatasız teknoloji olmaz! Teknolojide kaybedenler kulübü

Teknolojik ürünlerde kazananlara bakarsanız basit, sorunsuz ve en iyi deneyime sahip ürünler karşımıza çıkıyor. Kaybedenlere bakarsanız karmaşık, kafa karıştıran çözümler öne çıkıyor. Peki şimdiye kadar teknoloji dünyasının kaybedenler kulübüne kimler girmiş

Her teknoloji firmasının kusursuz diye düşündüğü planlar suya düşebiliyor. Tasarlanan ürün ve hizmetler piyasaya çıkmadan veya pazarda istediği ilgiyi göremeden kaybedenler kulübünün parçası oluyor. Yenilikçi ürün ve hizmet geliştirmek isteyen bir firma mutlaka hata yapar. Risk almayan hata yapmaz. Bu yüzden yenilikçi ürün ve servis için risk alan firmaların hataları iyi bir malzeme oluşturuyor. Ürün tasarımı, maliyet, pil, ekran tasarımı gibi değişik sebeplerle her marka hatalı ürünlere imza atıyor. 70'lerde teknolojik yarış Betamax kasetlerle VHS kasetler arasındaydı. Sonra yarış DVD ve CD kayıtlarından maliyet düştükçe sabit disklere ve bellek kartlarına taşındı. Sony, birkaç kez kaybedenler kulübüne kazandırılan Betamax kasetler ve memorystick flaş bellekler için önemli zaman ve para harcadı. Google, büyüdükçe pek çok başarısız servisle tanışmamızı sağladı. Son olarak Google+ servisini kapatacağını açıkladı. Yani başarısız olan sosyal ağ uygulamalarına sıkça tanık olduk.

GOOGLE GLASS OLMADI
Ancak Google'ın başarısız olan sadece servisleri değil, Google Glass gibi giyilebilir ürün deneyiminden de başarısızlıkla çıktı. Peki, başarısız olmasına sebep neydi? Apple'ın iPad'i piyasaya sürerken ilk nesilde kamera kullanmamasının sebebini düşünün. Yani ilk deneyimi sorunsuz ve basit şekilde kullanmak çok önemliydi. Google Glass, hem kişisel mahremiyet hem de ısınma problemine rağmen giyilebilir üründe kamerayı kullanmakta direnmesi yüzünden kaybetti. Google Ar-Ge departmanında çalışır gibi Google Glass alıp denemeye çalışan geliştiriciler hayal kırıklığına uğradı.

APPLE DA HATA YAPAR
Kusursuz tasarımları olduğu düşünülen Apple'ın da zaman içinde hatalar yaptığı oldu. Hatta zamanında Steve Jobs'un iPhone 4'ün anten tasarımından yakınanlara tutuş şekli gösterdiği günleri unutmadık. Şimdi yıllar sonra bir ürün daha piyasa çıkmadan iptal oldu. Apple AirPower kablosuz şarj ünitesi uzun bir bekleyişten sonra iptal edildi. Aslında hızlı şarj ve pil konusunda sorunlu ürünlerle Apple daha önce de karşılaştı. Yani şirket için bu sorun ilk değil. Zaten iPhone 6'da karşımıza çıkan pil tüketimi sorununu hatırlarsak karmaşık hale gelen akıllı telefonların kaçınılmaz olarak bu sorunlarla yüzleşeceğini söyleyebiliriz.

BAHTSIZ NOTE 7 PİLİ
Son dönemde en büyük hataların en çok gelişme beklenen pil ve şarj konusunda yaşandığı kesin. Sonuçta her yeni yetenek pil tüketiminde farklı bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Yeni antenler, yeni algılayıcılar karşımıza pil gereksinimiyle çıkıyor. Baktığımızda daha ince tasarımlar için pil konusunda yenilikçi çözümler de zorunlu. Ancak bazen aldığınız risk markaların zor durumda kalmasına sebep oluyor. Note 7 son dönemde gördüğüm en iyi telefon tasarımıydı. Ancak pil sorunu, başarısız bir ürün olarak anılmasına sebep oldu. Artık ömrünün sonuna gelen lityum iyon piller can yakmaya devam edecek. Düşünün, ürünlerde minimum hata yapan Nokia, pazardan nasıl bir anda silindi... En çok satan telefon markasıyken, pazar avuçlarının arasından nasıl kayıp gitti, unutmayın. Yani yenilikçi olmayan markaların da sonu belli.


AYDINLIK İÇİN HATADAN DÖNÜLÜYOR
Akıllı ampul serisiyle karşımıza çıkan Philips Hue ilk çıktığında çok dikkat çekmişti. Ancak her şeyi ayarlamak ve kontrol etmek için bir Hub'a ihtiyacınız vardı. Bu da hem daha fazla maliyet, hem de ek bir karmaşıklık anlamına geliyordu. Şimdi Philips, Hue serisinde hatasından döndü. Bluetooth bağlantısı olan Philips Hue ile işler daha da kolaylaşıyor. Adından da anlaşılacağı gibi, yeni ampuller bir akıllı telefon uygulaması ile kullanılabiliyor. Artık Hub'ı almaya veya kurmaya ihtiyacınız yok. Philips, Bluetooth özellikli Hue'yu 25 dolar, 15 dolar ve 50 dolarlık üç farklı modelle sunuyor. Amazon Alexa ve Google Assistant ile birlikte çalışıyor. Ancak bir Apple hayranıysanız, akıllı bir ev Hub'ı almadıkça bunlar HomeKit ile çalışmıyor. Oyun, film ya da müzik deneyiminin doğal bir bileşeni olmayı amaçlayan Philips Hue, bu deneyimlere benzersiz ve sürükleyici bir mekânsal boyut kazandırıyor. Aksiyon oyunu oynarken ampullerinizin ekrandaki patlamalarla eş zamanlı parladığını ya da bir filmde büyüleyici bir günbatımı sahnesi izlerken salonunuzun ekrandakiyle aynı mor, turuncu ya da sarı tonlarına büründüğünü hayal edin. Sadece oyun ya da film değil; Philips Hue'nun favori müzik parçalarınızın ritmine ayak uydurmasıyla müzik deneyimi de yeni bir seviyeye ulaşıyor


PLATFORM YARIŞINDA KAVGA BİTMEZ
Aslında her yeni ürün, platform bağımsız olursa, başarılı oluyor. Fotoğraflarınıza, e-postalarınıza her platformdan ulaşmak istiyorsanız, platform bağımsız servisler daha başarılı oluyor. Apple yıllardır kapalı kulüp gibi saklandığı yuvadan oyun ve Apple TV için çıktı. Artık X-Box ve Playstation kumandaları Apple platformunda kullanılabiliyor. Yani oyun konusunda uzun yıllardır donanım yatırımı yapan kullanıcılara göz kırpıyor.


TÜM AİLE KORUMA ALTINDA
Dijital dünyada sadece kendinizin değil, ailenizin güvenliği de önem taşıyor. Türk Telekom'un güvenlik hizmeti konusunda McAfee ile yaptığı işbirliği tüm ailenin siber güvenliği konusunda çözüm sağlıyor. McAfee Safe Family, çocukların uygulamalarda ve dijital ortamdaki işlemlerinin ebeveynleri tarafından daha iyi görülmesini sağlıyor ve güvende olmaları için gereken denetimleri sunuyor. Kısacası giderek daha mobil, daha sosyal medya odaklı hale gelen bir dünyada kendinizi güvende ve huzurlu hissetmenize yardımcı oluyor. McAfee Safe Family, çocuklar için uygun olmayan uygulamaları engelleyen bir çocuk kilidi içeriyor, çocuklarınızın cep telefonlarını izliyor, GPS telefon izleyicisi aracılığıyla konumlarını haritada gösteriyor ve ekran karşısında geçirdikleri süreyi kısıtlıyor. Bakalım başka nasıl özellikler bulunuyor ve bu özellikler ne işe yarıyor...


AİLE ETKİNLİĞİ AKIŞI: Çocuklarınızın cihaz kullanımıyla ilgili çeşitli raporları görüntüleyin ve dijital ortamda daha güvende olmalarını sağlayın.
EBEVEYN DENETİMLERİ: Uygun olmayan uygulamaları engeller, çocuklarınızın telefondaki etkinliklerini izler, çocuk kilidi koyar. Yani, ekran karşısında geçirilen sürenin kısıtlanmasını sağlar.
AİLE İSTEKLERİ: Çocuklarınızın bir uygulamayı daha uzun süre kullanma veya engellenmiş bir uygulamaya erişme talebinde bulunmalarına izin veriyor.
AİLEM NEREDE: Konum bilgisi de kritik bir önem taşıyor. İnternete bağlı cihazlar sayesinde çocuklarınızın her an nerede olduğunu bilmenize yardımcı oluyor.
SINIRSIZ CİHAZ KORUMASI: Çocuklarınızın platform bağımsız Android, iOS, Windows cihazlarını korunmasını sağlıyor.

ELEKTRİKLİ YENİ SÜRÜŞ AHLAKI
Elektrikli araçları sadece sessiz ve enerji tüketimi sayesinde çevreye katkısı yüzünden değil, yeni nesil sürüş ahlakı yüzünden de seviyorum. Fren yaparken veya ayağınızı gazdan çektiğinizde elektriği şarj ettiği için ışıkta hızla geçmek yerine uzun mesafeyi şarj ederek durma arzusu öne çıkıyor. İşte bu yüzden elektrikli araçlar, şehirlerde yeni nesil sürüş ahlakının gelişmesine katkı sağlayabilir. Şehirlerde zehirli gazların ve gürültünün kötü etkisini ortadan kaldırırken, farklı bir sürüş ahlakını geliştirebiliriz. Artık en hızlı değil, en tasarruflu sürücü olma fikri öne çıkıyor.

AYAĞI GAZDAN ÇEK
Elektrikli araç olarak tasarlanan safkan otomobil BMW i3'ü yıllar sonra yeniden test etme şansı yakaladım. En sevdiğim özelliği sarı ışık görünce hızlanmak yerine ayağı gazdan çekerek pilden tasarruf etme dürtüsü oldu. Gaz pedalı diyerek eski alışkanlıkları takip etsek bile, artık kaçınılmaz bir şekilde elektrikli nesiller yetişecek. Eğer trafikte suç işleyeni cezasız bırakmazsak ve elektrikli sürüş ahlakının gelişmesine katkı sağlarsak, trafikle ilgili sorunları kendiliğinden çözebiliriz. Yeni i3'ün menzili 220 kilometrenin üstüne çıkarken aynı zamanda yeni güvenlik teknolojileri öne çıkıyor. Bisikletli bir sürücü gördüğünde hemen ekranda karşınıza uyarı çıkıyor. Sürüş güvenliği dışında i3'ün sürüş konforu öne çıkarken, hızlı şarj etme şansımız da çoğalıyor. Artık pek çok AVM'de ve otoparkta elektrikli şarj ünitelerini görüyoruz. Bu da gelecek için önemli bir adım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA