Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Mobil internette kültür devrimi

4.5G altyapısıyla birlikte Türkçe içerik yatırımının artması bekleniyor. Sosyal ağlar dillerin ölümüne neden olurken, mobil hızlı internet yerel içeriğin oluşumuna katkı sağlıyor

İnternet artık kültürlerin buluşma noktası haline geldi. Mobil hızlı internet kullanımı yerel dilde içeriğe olumlu katkı sağladığını ortaya koyuyor. Türkiye'de 3G yatırımından sonra yaşanan içerikteki artışın, 4.5G altyapısının kullanılmasıyla katlanarak artması bekleniyor. Mobil internet altyapısı yeni kültür devriminin habercisi olacak.

HAKİM DİL İNGİLİZCE

Dünya Ekonomik Forumu'nda yer alan bilgiye göre internette dünyadaki etnik ve yerel diller için tehdit devam ediyor. 90'ların başında intenetin hakim dili İngilizceydi. 1996 yılında com.tr gibi yerel alan adlarının da yeni alınmaya başladığı dönemde içerik dili ezici bir çoğunluktu. İngilizce konuşanların oranı yüzde 80 oldu. 2010 yılında İngilizce konuşanların oranı dramatik şekilde yüzde 27.3'e düştü. Önümüzdeki yıllarda İngilizce'nin dominant bir dil olup olmayacağı tartışılır bir durum. Bu değişimde Çin, Hindistan ve Arap ülkelerindeki gelişme etkili oluyor. Ancak asıl büyük tehlike İngilizce değil, dünyada kullanılan bazı etnik dillerin yok olması.

348 DİLDE ARAMA
İngilizce konuşan insanlar azalsa da içerikte İngilizce'nin ağırlığı hâlâ kendini hissettiriyor. Sosyal ağ ve uygulamalardaki İngilizce ağırlığı içeriğin yerelleşmesinin önündeki en büyük engel. Sosyal ağlarda en zengin dil Facebook üzerinde. Google'ın arama desteği verdiği sadece 348 dil var. Aslında bu oranın konuşulan dil sayısı açısından çok zengin olduğunu düşünebilirsiniz. Bugün 7 bin 100 etnik dil konuşuluyor. Ancak her yıl 6 dil ölüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA