Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bu filmi de görün!..

Fikret Hakan'ın ölümünden sonra, başından sonuna Türkiye'de çekildiği ve ülkemin güzelliklerini bol bol yansıttığı halde, bizim sansür tarafından yasaklanan "Paralı Askerler /You can't win 'em all" filmini internette aradım.. İngilizce adını google girince, hem de Türkçe alt yazılı buldum ve dün gece izledim..
Siz de izleyin mutlak, Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'da geçen bu filmi.. Zamanın (1970) en ünlü iki oyuncusu Tony Curtis ve Charles Bronson, iki Amerikalı çapulcu olarak Türkiye'ye Kanuni Sultan Süleyman'ın elmas, yakut ve zümrütleriyle dolu bir sandığı ele geçirmek için gelirler.
İzmir Valisi Osman Bey (Onu da Gregoir Aslan oynuyor) elindeki sandığı Osmanlı subayı Albay Elçi'ye teslim etmiş, emin bir yere yolluyor. Çünkü İzmir, Atatürk'ün süvarilerinin eline düşmek üzere. Oysa Elçi ve yardımcısı Ayla (O da ünlü Anjelik, yani Michelle Mercier) da sandığı kendileri için istiyorlar. Öğreniyoruz ki, sandığı en çok isteyen de Mustafa Kemal!.
Finalde, sandık yok.. Ama sandığın içindeki bir deri kitap muhafazası Mustafa Kemal'in masasında.. Atatürk'ün karşısında iki Amerikalı çapulcu..
Atatürk tozlu deri kılıfı alıyor, içinden hayli eski bir kitabı çıkarıyor ve Amerikalılara diyor ki..
"Beyler,
Sizin de içinde bulunduğunuz trene yaptığımız baskın, bu Kutsal Kitabı hainlerin elinden kurtarabilmek içindi."
Çapulcular şaşıyorlar.
"Tüm uğraş bu kitap için miydi? Bunu şimdi mi söylüyorsunuz? Bunu bilseydik kötü durumlara düşmezdik. General bakabilir miyiz? Bu Müslümanların Kuran'ı öyle mi?."
"Sizin bu kitap hakkında bir bilginiz var mı" diye soruyor Mustafa Kemal.. "Onun eşsiz bir İlahi kitap olmasının dışında... Bu Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Bey'in Kuran-ı.. 1300 yılından beri Osmanlı İmparatorluğu'nun sembolü olmuş bir kitaptır. Osmanlı imparatorluğunun olduğu kadar bütün dünya İslam aleminin dikkatini çekmiştir. Siz yasak olan bölgeye girdiniz ve bize karşı her türlü oyuna hazırdınız. Hakkınızda ben karar versem sizi kurşuna dizdirirdim. Ama kıramayacağım birisi hayatınızı bağışlamamı istedi.. Gerçek şu ki siz benim vatanım için hiçbir şey yapmamış kişilersiniz. Beyler serbestsiniz ve Türkiye'yi terk edebilirsiniz. Eğer aklınız varsa bir daha da buraya gelmezsiniz."
Mustafa Kemal'i filmde, daha sonra ülkemizde Tatlı Sert dizisi ile şöhret olacak Patrick McNee oynuyor. Çok da iyi oynuyor. Hele o son sahnede, iki Amerikalı önündeki mağrur duruşu ve verdiği ders.. Hele Amerikalılara söylediği son cümle sanki tarih dersi..
"Aklınız varsa, bir daha buraya gelmezsiniz!."
Mustafa Kemal'in Kanuni hazinesi değil, Osman Bey'in Kuran-ı Kerim'in peşinde olduğunu öğrendiğimiz sahne..
Biz bu filmi yasaklatmışız iyi mi, hem de 1970'de..
Bu Fetö'cüler o zaman da mı vardı, bu ülkede?.
Bir kanalımız yok mu, şimdi oynatacak?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA