Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Kaplan Yılı

Çin, bu gece yıl değiştiriyor: "Boğa Yılı"nı uğurlayıp "Kaplan Yılı" nı karşılıyor.
Son tespitlere göre sayıları 3.200'e inen, yani neslinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Asya Kaplanı'nın Çin kültüründe ve siyasetinde çok önemli bir yeri var.
Örneğin Mao Zedung bir tarihte ABD'yi "Kâğıt Kaplan"a benzetmişti.
Örneğin Uzakdoğu'nun yükselen ekonomileri (Singapur, Kore, Malezya, Endonezya gibi) "Asya Kaplanları" diye tanımlanıyor.
Tarih bize "Kaplan Yılları"nın tehlikeli, gerilimli, hatta krizli geçtiğini söylüyor:
1914'te Birinci Dünya Savaşı patlak verdi...
1926'da birçok ülkede darbe oldu (Polonya, Litvanya, Portekiz, Nikaragua), isyanlar çıktı (Çin, Hindistan)...
1938 de darbe (Romanya), isyan (Filistin, Brezilya), savaş (Çin-Japonya) ve işgal (Hitler'in Avusturya'ya ve Çekoslovakya'nın Südet bölgesine el koyması) yılıydı...
1950'ye de savaşlar damgasını vurdu: Çinhindi ama özellikle Kore savaşları...
1962 de darbeler (Arjantin, Peru, Birmanya, Dominik), savaşlar (Çin-Hindistan, Yemen) ve özellikle ABD ile Sovyetler Birliği'ni nükleer savaşın eşiğine getiren Küba krizi yılı oldu...
1974 de önceki Kaplan Yılları'ndan farksız geçti: Darbeler (Etyopya, Nijer, Yukarı Volta, Bolivya), devrimler (Portekiz'de Karanfil Devrimi, Yunanistan'da Albaylar Cuntasının devrilmesi), savaşlar (Kıbrıs Barış Harekatı) ve krizler (Watergate skandalı nedeniyle ABD Başkanı Richard Nixon'ın istifası)...
1986 tarihe Çernobil faciasının, 1998 ise Asya ekonomik krizinin yılları olarak geçti.

ABD-Çin gerilimi
2010 Kaplan Yılı ise ABD-Çin kriziyle başlıyor
: Google'a siber saldırılarla su yüzüne çıkan gerilim, ABD'nin Tayvan'a silah satmaya, Başkan Obama'nın da Dalay- Lama'yla görüşmeye karar vermesiyle iyice tırmandı. ABD'nin bu adımlarına Çin askeri ilişkileri askıya alarak, daha önemlisi Tayvan'a satılacak silahların üretimine katkıda bulunan şirketlere (Boeing, United Technologies, Lockheed Martin, Raytheon) ambargo koymak tehdidiyle yanıt verdi. Ayrıca İran'a daha sert yaptırım kararı alınmasını da sistemli biçimde engelliyor.
İş iki ülkenin restleşmesine kadar varır mı? Sanmıyoruz. Ancak bu gerilim jeopolitik verileri kökünden değiştirecek ipuçları da barındırıyor: Çin artık ABD için partner olmaktan çıkıyor, potansiyel bir tehdide dönüşüyor. Bu değişimin ilk işaretini 2005'te ABD eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld vermişti: "Bir sonraki büyük savaş Pasifik'te çıkacak.." Bu savaşın ABD ile Çin arasında patlak vereceğini ima etmişti Rumsfeld.
Dünyanın hiç değilse bu Kaplan Yılı'nı kazasız belasız atlatmasını diliyoruz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA