Almanya'nın Chemnitz kentinde aşırı sağcıların düzenlediği gösteriler, Alman iş dünyasının yanı sıra özellikle ülkede faaliyet gösteren yabancı kökenli firmalar arasında endişelere yol açtı.
Almanya'nın Saksonya Eyaleti'ne bağlı Chemnitz'de geçen hafta bir Alman'ın öldürülmesinden sonra aşırı sağcıların gösterileri devam ediyor. Ülke genelinde tartışmalara yol açan gösteriler, Alman iş dünyasında kaygıyla karşılandı.
Siyasi şiddetin çokuluslu şirket planları ve faaliyetleri üzerinde olumsuz bir etki yapmasından endişe ediliyor.
Uzmanlar, göçmenlere yönelik artan saldırganlığın iş dünyası için kötü olduğunu ve gösterilerin yaklaşık 3 bin şirkete ev sahipliği yapan Chemnitz ekonomisini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.
Aşırı sağcıların yükselişi ve bu gruplar ile protestocular arasındaki şiddetli çatışmalar, bölgede faaliyet gösteren büyük işverenleri zor duruma soktu. Almanya'nın doğu eyaleti Saksonya'daki şirketlerde istihdam da şiddetin derinleşmesiyle daha da zorlaşıyor.
Alman iş dünyası tepkili
Ülkede faaliyet gösteren bazı firmalar olayların yaşandığı Chemnitz kentinde yaşayan çalışanlarını burada kalmaya ve çalışmaya ikna etmeye çalışırken, önde gelen firma temsilcileri ve iş dünyası temsilcileri de ülke ekonomisinin prestijinin zarar görebileceği uyarısında bulundu.
Chemnitz Sanayi ve Ticaret Odası (IHK) Başkanı Dieter Pfortner ve Chemnitz Zanaatkarlar Odası Başkanı Frank Wagner tarafından ortaklaşa yapılan açıklamada, "Yabancı düşmanlığı ve ırkçılık tamamen kabul edilemez ve sadece bir işyeri olarak değil, aynı zamanda Almanya'nın itibarı olarak da Saksonya'yı tehlikeye atmaktadır." denildi.
Açıklamada, olaylardan kaynaklanan sonuçların, ulusal ve uluslararası müşteriler ve yatırımcılar arasında vasıflı işçilerin yurtiçinden ve yurtdışından çekilmesinin zorluğuna ve güvenin azalmasına yansıdığı vurgulandı.
Bölgedeki firmalar endişeli
Aşırı sağcıların yoğun olduğu Dresden'de 50 farklı ülkeden yaklaşık 3 bin 200 kişiyi istihdam eden, uluslararası yarı iletken üreticisi Globalfoundries firmasının temsilcileri yaşanan olayları yakından izliyor.
Alman basınına konuşan firmanın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika İletişim ve Hükumet İlişkileri Direktörü Jens Drews, Saksonya'daki yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlatmak için daha fazla zaman ayırmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Firmada görev yapan bir müdüre Saksonya'ya taşınma ve oraya ailesini getirme konusunu açıklamanın kolay olmadığını vurgulayan Drews, "Dresden bölgesinin güvenli olduğunu, çocukların kendi başlarına okula gidebileceğini ve başörtüsü takmanın kendilerini dışlamayacağını açıklamak için biraz daha zaman harcamalıyız." ifadesini kullandı.
Ayrıca Siemens Üst Yöneticisi Joe Kaeser de ırkçılığın Almanya'da iş güvenine zarara uğratacağı konusunda uyarıda bulundu.
Kaeser, yaşanan olaylara ilişkin "Almanya'da sadece ürünleri değil, değerleri de ihraç ediyoruz. Tarihimizden dolayı özel bir sorumluluğumuz var, bunu unutmamalıyız." ifadelerini kullandı.
Olayların başlangıcı
Chemnitz kentinde 25 Ağustos gecesi çıkan ve farklı milletlerden yaklaşık 10 kişinin karıştığı bıçaklı kavgada 35 yaşındaki Alman öldürülmüş, 2 kişi de yaralanmıştı.
Bunun üzerine pazar günü aşırı sağcılar sokağa çıkarak göçmen ve mültecilere saldırmıştı.
Pazartesi günü de öldürülen kişiyi anmak için "Pro Chemnitz" oluşumunun düzenlediği gösteride çıkan olaylarda 2'si polis 20 kişi yaralanmış, "Hitler selamı" vermekten dolayı da 10 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı.