İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde akademisyenler ve sahadaki araştırmacıları bir araya getiren "Sınır Kriminolojisi" birimi, "Avrupa Sınır Kontrolünü Devrediyor: Merkez Akdeniz'de Gidiş, Ölüm, Arama ve Kurtarma Faaliyetlerinde Son Trendler" baslıklı bir çalışma yayımladı. Çalışmada, Uluslararası Göç Örgütü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden alınan verilerle Ocak 2016-Temmuz 2018 arasında düzensiz göçmenlere ilişkin güncel veriler ışığında AB göçmen politikasıyla ilgili değerlendirmelere yer verildi.
AHLAKİ DEĞİL
Verilerin, "Avrupa'nın göç politikasının acı gerçeklerini ortaya koyduğu" ifade edilen çalışmada, "Avrupa göç politikası ahlaki, yasal ve insani değerleri göz ardı ederek, sadece düzensiz göçmen akınını azaltmayı amaçlıyor" eleştirisi yapıldı. Çalışmada, AB'ye yasa dışı göçün ciddi bir şekilde azaldığı dönemde "ne pahasına olursa olsun" göçmen sayısını azaltma "saplantısının" anlaşılamaz olduğu ifade edildi.
İNSANLIK DIŞI
AB'nin "insanlık dışı" politikalarını meşrulaştırmak için "denizde hayatını kaybeden göçmen sayısını azaltmaya yönelik politika ürettiğini" iddia ettiği ancak gerçeğin bununla bağdaşmadığı vurgulanan çalışmada, zorla iade edilen göçmenlerin transit ülkelerde ölümcül koşullara terk edildiği belirtildi.
Çalışmada, "AB düzensiz göçmen sorununa sürdürülebilir çözüm bulmak yerine problemi şiddet ve ölümün gözle görülür olmadığı Libya ve Nijer gibi başka ülkelere devretmeye çalışıyor" değerlendirmesinde bulunuldu.
MERKEL'DEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, mülteci göçü konusunda Avrupa'ya birliktelik çağrısında bulundu. Merkel, Federal Meclis'teki bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı göç konusundaki sınamanın daha önceki mali ve euro krizinden daha büyük olduğunu söyledi. Merkel, AB'nin geleceği için çok önemli olan bu konuda ortak bir çözümün bulunması gerektiğini ifade ederek, insanların göç etme sebepleriyle mücadele konusunda Afrika'ya daha fazla yatırım yapılmasını istedi.