Masaj yaparak bebeğinizle bağ kurun

Anneyle bebek arasındaki o tarif edilemez bağı kuvvetlendiriyor ve ona kendini güvende hissettiriyor. Ne mi? Minik vücuduna yapacağınız nazik bir masaj

Giriş Tarihi: 25.8.2017 14:49 Son Güncelleme: 5.1.2018 16:02
Masaj yaparak bebeğinizle bağ kurun
Bebekler genellikle acıktığında, altı kirlendiğinde ve gaz nedeniyle huzursuz olduklarında ağlıyorlar. Bu yüzden onların mutlu olması için tüm ihtiyaçlarının eksiksiz giderildiğinden emin olmak gerekiyor. Temel ihtiyaçları tamamlandıktan sonra, sıra geldi bebeklere huzur ve mutluluk vermeye… Bebeklere nazik masaj hareketleri uygulamak, onları çok rahatlatıyor. Ayrıca fiziksel yararları da saymakla bitmiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, masajın bebeklere olan yararlarından bahsett i ve annelere her bir masajın nasıl yapıldığını anlattı.

Fiziksel yararları

Masaj; bebeğin kas, sinir ve iskelet sisteminin gelişmesine ve kas-sinir koordinasyonunun sağlanmasına yardımcı olur. Masajla birlikte artan kan akışı dokulara giden oksijen miktarını artırır. Lenf akışını düzenleyerek toksinleri vücuttan uzaklaştırır, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak bebeğin hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlar. Masaj, doğal ağrı kesici görevi gören endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayarak; diş çıkarma, aşı ve kulak ağrısı gibi rahatsızlıklarda bebeğin ağrısını dindirir. Bağırsaklarda biriken gazın çıkarılmasını sağlayarak bebeği rahatlatır. Gece uykusunu derinleştirir.

Psikolojik yararları

Tensel iletişimle, anne-bebek arasındaki bağlanma sürecini hızlandırarak emzirme sürecinin kolaylaşmasına yardımcı olur. Bebeğiyle daha fazla temas içerisinde bulunan annelerde süt miktarının arttığı ve emzirme süresinin uzadığı görülür. Masaj, dokunma aracılığıyla bebeğe kendini güvende hissettirir. Bebeğin gerginliğini azaltarak daha huzurlu olmasını sağlar. Dokunularak büyüyen bir bebek, sevildiğini hissederek özgüven geliştirir. Masaj aracılığıyla bebeğinin rahatladığını gören annenin kendine güveni artar. Masaj sırasında anne ve bebeğin salgıladıkları oksitoksin ve seratonin hormonları stres düzeyinin azalmasını sağlayarak anne sütünün artışına katkı sağlar.

Nasıl yapılıyor?

Yüz masajı

Başparmaklar bebeğin alnına konularak şakaklara doğru hareket ettirilir. Kaş bölgesinde de aynı hareket tekrarlanır. Ardından başparmaklarla burnun başlangıcından itibaren yanak bölgesine kadar sıvazlama hareketi yapılır, aynı işlem çeneye de uygulanır.

Göğüs masajı

Her iki el göğsün ortasına yerleştirilerek koltuk altlarına doğru hareket ettirilir, ardından minik bir daire çizilerek başlangıç noktasına geri dönülür.

Kol masajı

Bebeğin kolları kaldırılarak omuzdan bileğe kadar önce tek, sonra çift elle sıvazlayarak masaj yapılır. Ardından aynı hareket bilekten omuza doğru ters yönde tekrarlanabilir. Bebekler el masajından büyük keyif aldıkları için avuç içleri açılarak her parmak tek tek ovulabilir.

Karın masajı

Eller, bebeğin karnından bacaklarına kadar kum çeker gibi hareket ettirilir. Ardından bebeğin bacakları havaya kaldırılarak dizlerden bükülerek karna doğru bastırılır. Bu hareket bebeğin karın kaslarının gevşemesine yardımcı olacaktır. Karın masajı parmak uçlarının bebeğin göbeğinde soldan sağa doğru yürütülmesiyle tamamlanır. Bu hareket bebeğin gaz çıkarmasına yardımcı olur. Karın masajı özellikle kolikli bebeklerin karın ağrılarının giderilmesinde oldukça etkili bir yöntemdir.

Bacak masajı

Bacak iki el yardımıyla yukarı kaldırılır ve eller birbirlerinden ters yönlerde çevrilerek bacak ovulur, bu hareket kalçadan bileğe doğru devam ettirilir. Bebekler el masajı gibi ayak masajını da çok severler. Topuk bölgesi başparmakla hafi fçe bastırılarak ovulur, bu hareket parmaklara kadar yavaş tempoda devam eder. Ayak parmaklarının her biri de teker teker ovulur.

Sırt masajı

Bebek bir yastık veya yumuşak bir batt aniyenin üzerine yüzüstü yatırılır. Ellerin sırt üzerinde yanlamasına ileri geri hareket etmesiyle masaja başlanır. Omurgaya dik açı oluşturacak şekilde, ellerle sürtme hareketi yaparak, eller boyundan kalçaya doğru hafi f hafi f kaydırılarak tüm sırt sıvazlanır. Masajı tamamlamak için bebeğin sırtı boyundan aşağı doğru yavaşça okşanabilir. Böylece bebek o günkü masajın bitt iğini anlayacaktır.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
Masaj yaparak bebeğinizle bağ kurun
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA