Karnesine yaklaşımınız nasıl olmalı?

Bir yarıyılın daha sonuna yaklaştığımız şu günlerde; öğrencileri ve aileleri şimdiden karne heyecanı ve telaşı sardı. Peki, karnesi başarılı veya başarısız olsun, anne-babalar çocuklarına nasıl bir yaklaşımda bulunmalı?

Giriş Tarihi: 4.8.2017 16:33
Karnesine yaklaşımınız nasıl olmalı?

Kötü karneyi düzeltmek mümkündür, ancak çocuğun ruhsal dünyasında açılacak yaraları iyileştirmek pek de kolay olmaz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok ailede karne ile ilgili sorunlar yaşanacak. Değişim Psikoloji ve Danışmanlık Merkezi'nden Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, karne döneminde anne-babaların dikkat etmesi gerekenler üzerinde durdu.

Düşük not, çocuğun başarısız birey olduğunu göstermez
Eğitim süreci sadece karne gününden ibaret değildir. Karnesinde zayıf olması çocuğunuzun her konuda başarısız bir birey olduğu anlamına gelmiyor. Ders çalışmamasının ya da notlarının düşük olmasının çeşitli nedenleri olabilir. Anne-babalar, bazı konularda dikkatli olmaları gerektiğini unutmamalıdırlar. Çocuğunuzun farklı ilgi alanları ve yetenekleri olabilir ve bunları keşfetmesi konusunda ona yönlendirici bir tavır sergileyebilirsiniz. Günümüz eğitim sistemi, ebeveynlere çocuklarının notlarını internet üzerinden takip edebilme imkanı sunuyor. Anne-babalar çocuklarının notlarını düzenli olarak kontrol ettiklerinde okuldaki gelişim süreçlerini gözlemleme fırsatı bulabiliyorlar. Ailelerin veli toplantılarına katılmaları ve çocuğun normal eğitim sürecinde de okuldaki öğretmenleriyle iletişim içerisinde olmaları gerekiyor. Öğrencinin başarısızlık nedenleri tespit edilip, bu durumu düzeltmek için birlikte çözüm yolları bulabilirler. Ancak burada unutulmaması gereken, çocuklara " Bugün dersin var mı?" ya da "Ödevlerini bitirdin mi?" gibi sorular yöneltmenin, tam olarak sorumlu bi r ebeveyn olmak için yeterli olmadığıdır.

Aileler nasıl davranmalı?

-Karnesinde düşük not olan çocuğunuz için kıyaslama yapmaktan kaçının. Aksi takdirde bu durum özgüven eksikliğine, çocuğun arkadaşlarından uzaklaşmasına ve içine kapanmasına neden olabilir.

-Çocuğu aşırı ödüllendirmenin ve cezalandırmanın olumlu bir davranış olmadığını unutmayın.

-Sizin de bir zamanlar çocuk olduğunuzu benzer endişeleri yaşadığınızı hatırlayın.

-Sömestir tatilinde çocuklarınızın dinlenmesine ve eğlenmesine imkan tanıyın.

-Kötü karne sizi de oldukça üzüyor olabilir, ancak anlayışlı bir şekilde çocuğunuzla konuşun, onu yüreklendirin ve destek olun. Her zaman onların yanında olduğunuzu belirtmeniz ve hissettirmeniz çocuğunuzun bu zorlu süreci atlatmasında yardımcı olacaktır.

Ergenlik çağındaki öğrenciler için dikkat!
Ailelerin ortaokul ve lise öğrencileri için daha dikkatli tutum sergilemeleri gerekiyor. Çünkü karnesinde düşük notu olan öğrenci, zaten kendini kötü hissediyordur ve sizin üzerine gitmeniz çocuğun hiç istemediğiniz davranışlar sergilemesine neden olabilir. Bu durum intihar gibi çok tatsız bir sonla bile bitebilir. Bu yüzden aileler çok dikkatli ve özenli davranmalılar.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Karnesine yaklaşımınız nasıl olmalı?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA