Zorbalığa uğrayan çocuklar giderek çok ağır sorunlar yaşayabiliyor

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, akademik ve sosyal olarak başarılı çocukların da zorbalığa maruz kaldığını gösteriyor. Çocuk ve Genç Bölümü Uzman Klinik Psikolog Ece Eryılmaz “Çocuğun destekleyici bir ailesi ve öğretmeni varsa, bu kişiler tarafından anlaşılabileceğini ve yardım alabileceğini biliyorsa, bu durumlarla daha iyi baş edebilmektedirler.” diye konuştu.Zorbalığa uğrayan çocuklara sahip ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu, bilgiler verdi.

Giriş Tarihi: 12.4.2019 12:16 Son Güncelleme: 16.4.2019 16:16
Zorbalığa uğrayan çocuklar giderek çok  ağır sorunlar yaşayabiliyor

Çocuk ve Genç Bölümü Uzman Klinik Psikolog Ece Eryılmaz, zorbalığın, mağdur olan çocuklar üzerindeki etkisine dikkat çekerek, "Uzun süreli etkisi ise, mağdur olan çocuğun sosyal ilişkilerden kaçınma, okula gitmek istememe, kaygı, özgüven düşüklüğü depresyon ve hatta intihar düşüncelerine kadar sonuçları olabilmektedir." dedi.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, akademik ve sosyal olarak başarılı çocukların da zorbalığa maruz kaldığını gösteriyor. Uzmanlar, aileleri, okula gitmek istemeyen, ruh hali değişen, kaygılanan çocukların zorbalık mağduru olabileceği konusunda da aileleri uyarıyor. Çocuk ve Genç Bölümü Uzman Klinik Psikolog Ece Eryılmaz, bu konuda Londra'daki College London Üniversitesi'nin 1990 yılından beri gerçekleştirdiği araştırmaya atıfta bulundu. Ece Eryılmaz, "Giyinme stili, konuşturma tarzı, boy, kilo gibi özellikler zorbalığın hedef konuları olabilmektedir ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar, akademik ve sosyal olarak başarılı çocukların da zorbalığa maruz kaldığını gösteriyor." dedi.

OKUL DÖNEMİNDE AKRAN ZORBALIĞI
Zorbalığa uğrayan çocukların hislerini paylaşmadıklarını, sosyal ilişkilerden kaçındığını hatta intiharı bile düşündüğünü belirten Ece Eryılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Zorbalık, bir kişinin diğeri tarafından fiziksel, psikolojik ve/veya sosyal olarak sürekli olarak istismara uğraması demektir. Özellikle okul döneminde görünen akran zorbalığı, okul öncesinden itibaren başlayarak lise çağlarına kadar devam edebilmektedir. Ev ortamında,
aşırı kuralların olması ya da sınırların olmaması, gerginlikler ve şiddet içeren bir ortamın olması çocukların kendi davranışlarının sonuçlarının ne olacağına dair düşünememelerine ve okulda zorbalık yapmalarına neden olabilir. Giyinme stili, konuşturma tarzı, boy, kilo gibi özellikler zorbalığın hedef konuları olabilmektedir ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar, akademik ve sosyal olarak başarılı çocukların da zorbalığa maruz kaldığından bahsetmektedir."

YARDIM ALANLAR SORUNLA DAHA İYİ BAŞ EDEBİLİYOR
Zorbalığın, mağdur olan çocuğa kısa ve uzun süreli olmak üzere birçok olumsuz etkisi olduğuna dikkat çeken Ece Eryılmaz, şunları söyledi: "Kısa süreli etkisi olarak, mağdur olan çocuğun duygusal ve fiziksel olarak yaralanmasına, içe kapanmasına ya da onun da saldırganlaşmasına sebep olabilir. Uzun süreli etkisi ise, mağdur olan çocuğun sosyal ilişkilerden kaçınma, okula gitmek istememe, kaygı, özgüven düşüklüğü depresyon ve hatta intihar düşüncelerine kadar sonuçları olabilmektedir. Ancak genellikle mağdur olan çocuklar zorbalığa uğradıklarını ve böyle hissettiklerini kimseyle paylaşamazlar. Bu durum yoğun suçluluk ve utanç duygusu yaşamalarıyla ilgilidir. Çocuğun destekleyici bir ailesi ve öğretmeni varsa, bu kişiler tarafından anlaşılabileceğini ve yardım alabileceğini biliyorsa, bu durumlarla daha iyi baş edebilmektedirler."

ARKADAŞINA GÖNDER
Zorbalığa uğrayan çocuklar giderek çok ağır sorunlar yaşayabiliyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA