BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN MUCİZE KURUYEMİŞ
Ülkemizde yeni tanınan Brezilya Cevizi, sağlığa olan özel faydalarının yanı sıra tüm doğal ürünlerden ve kuruyemişlerden ayrılıyor. Kendisini farklı kılan özelliği ise atıştırmalık olarak değil 'süper gıda' kategorisinde olması. Ürün, Peru ve Bolivya'da yetişen, kinoa ve chia gibi ürünlerle beraber değerlendiriliyor. Brezilya cevizi "selenyum" yönünden çok zengin. Az bulunmasından dolayı 500 gramı 200 TL'den satılıyor
BREZİLYA CEVİZİ
-Tiroid dengesizliği yaşayan hamileler ve Hashimoto hastaları için, ilaç takviyesiyle alacakları Selenyumu yeterli miktarda almalarını sağlayacak doğal tek alternatif besin özelliği taşıyor.
-Cildin ihtiyacı olan selenyum, E ve C vitaminleri bakımından zengin olmasıyla cildin daha parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlıyor. Elastikiyetini artırarak kırışmayı engelliyor. Aynı zamanda yaşlanmaya neden olan hücreleri azaltıyor. Brezilya'da bu cevizden elde edilen yağ, egzama ve sedef hastalıklarında doğal ilaç olarak kullanılıyor. Yumurta ile karıştırılıp sürüldüğünde ise ölü hücreleri dökerek lekeleri gideriyor.
-Omega-3 yağ asidi bakımından zengin olmasıyla iyi kolesterolü yükselterek kalp sağlığını koruyor. Aynı zamanda doymamış yağ asitlerini de barındıran bu ceviz türü, kan akşını dengeliyor ve damarların tıkanmasını engelliyor.
-İçerdiği çinko sayesinde vücudu hem iltihaplardan hem de toksinlerden arındırıyor
SELENYUM KAYNAĞI
İnsan vücudu için son derece önemli bir mineral olan ve bağışıklığı arttıran, selenyum; vücudun ve metabolizmanın korunmasında önemli rol oynuyor. Özellikle hamilelik döneminde kanserin yaygın biçimlerini önlüyor, virüslerle mücadele ediyor. Kalp hastalığına karşı savunmada da oldukça etkili. Selenyum eksikliğinde bağışıklık sistemi ve karaciğer bütün tehlikelere açık hale geliyor. Selenyum, vücut için çok önemli olmasına rağmen, çoğu insanın depolamada eksik kaldığı bir mineraldir. Günde 5-7 adet Brezilya cevizi tüketmek, selenyum eksikliğini giderir.
DİĞER ÖNEMLİ KURUYEMİŞLER
Ceviz: Hamilelik döneminde günde ortalama 3 tane tüketilen orta büyüklükteki ceviz, bebeğin beyin gelişiminde oldukça etkilidir. Çok yüksek değerde antioksidan özelliğine sahiptir. Ayrıca iyi derecede lif ve protein kaynağıdır.
Antep fıstığı: Uzmanlar tarafından günde 10 tane yenmesi önerilen Antep fıstığının, hamilelik döneminde vücudun ihtiyacı olan gündelik yağ miktarını karşılayacağı belirtiliyor. Ayrıca bu kuruyemişin vitamin ve protein açısından oldukça zengin olduğu biliniyor.
Fındık: Ülkemizde bolca yetişen fındık, bebeğin anne karnındaki kemik gelişimine bolca muhteva ettiği kalsiyum ile büyük destek sağlıyor. Ayrıca enerji kaynağı olarak da biliniyor.
Kaju: Hamileliğin ilk dönemlerinde sıkça karşılaşılan mide bulantıları için atıştırmalık şeklinde kaju tüketilebilir. İçerdiği bakır mineralleri vücudun günlük ihtiyacı olan miktarın % 35'i, 40 gram kaju ile karşılanabilir. Yüksek kalorisi ve yağ oranı nedeniyle çok fazla tüketmemeye dikkat edilmelidir.
Kuru incir: Çinko, demir, potasyum ve kalsiyum açısından oldukça zengin olan incir, hamilelik esnasında annenin ihtiyacı olan birçok mineral içermesi açısından önemli bir besin kaynağıdır. Muhtevası olan mineraller, anne sütünde bulunan besinlere çok benzer. İçerdiği potasyum da kan basıncını düzenler ve hamilelik zehirlenmesine karşı korur. Ayrıca mide bulantılarını azaltır, hatta tamamen önleyebilir.
Kabak çekirdeği: Protein, yağ ve mineral bakımından oldukça zengin bir besin olan kabak çekirdeği, hem anne hem de bebek için oldukça faydalıdır. Hamilelik döneminde tüketildiğinde anne adayına verdiği enerjiyle daha dinç durmasını ve rahatlamasını sağlar. Kalorisi fazla olduğu için aşırı tüketmekten kaçınılması tavsiye edilir.
Kuru kayısı: Çeşitli vitaminler ve mineraller açısından zengin olan kuru kayısı, hem sindirim sistemine yardımcı olur hem de vücudun tatlı ihtiyacını karşılar. Potasyum bakımından da zengin olan bu kuruyemiş, annenin ve bebeğin kalp sağlığını korur, annenin baş ağrısı gibi bazı ağrılarına da iyi gelir.
Badem: Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan badem, özellikle çinko yoğunluğu sayesinde doğumdan sonra anne sütünü artırmaya yardımcı olur.
Yer Fıstığı: Bünyesinde bulunan B ve E vitaminleri ile potasyum, fosfor, sodyum ve magnezyum gibi mineraller sayesinde bebeğin kaslarını ve kemiklerini kuvvetlendirir.
HAMİLELİKTE KURU YEMİŞ TÜKETMEK, BEBEKTE ALERJİ RİSKİNİ AZALTIYOR
Hamileyken kabuklu yemiş yiyen kadınların bebeklerinde bu besinlere karşı alerji riskinin azalabileceği belirlendi. ABD'deki DanaFaber Çocuk Kanserleri Araştırma Enstitüsü'nden bilim adamları, 8000'den fazla çocuğun ve annenin sağlık durumu ile beslenme biçimini inceledi. Hamileyken ceviz, badem, Antep fıstığı, yer fıstığı, fındık gibi besinleri yiyen kadınların çocuklarında bu besinlere alerji riskinin üçte 1 oranında az olduğu görüldü. Bilim adamları, anne karnındayken ya da erken dönemde bazı yiyeceklere maruz kalmanın bebekte doğal tolerans sağlayabileceğini belirtti.