Ezogelin çorba içelim ya da süzme mercimek... Havalar soğuk, önce bir içimiz açılsın.
Ya da şöyle bir güzel düğün çorbası içelim tadı kıvamı yerinde. İsteyene şifa niyetinde şehriyeli tavuk suyuna çorba içelim, bol limon da sıkalım içine...
Bugün mantı yiyelim, üzerinde hafif sarımsaklı bir yoğurt ve biraz da acılı domates sosu olsun.
Bugün şöyle güzel bir çökertme kebabı yiyelim, patatesleri incecik kıtır kıtır olsun, üzerindeki eti yaprak şeklinde yumuşacık ağızda dağılsın, domates sosuna biraz da yoğurt katalım, pul biberle kuru naneyi de eksik etmeyelim.
Zeytinyağlı yaprak sarma yiyelim, iç harcı hafif ıslak ve şekeri tam kıvamında olsun, ağzımıza attığımızda lop lop ardı ardına yuvarlayalım birer birer mideye.
"Zeytinyağlı beni kesmez," diyenlerdenseniz, o zaman şöyle güzel bir etli yaprak sarma yiyelim. İsteyene pazı sarma da olur, hatta nefis olur.
İskender kebap yiyelim, tabağın altında pideler hafif yağı çekmiş olsun, üzerine et dönerden yapraklar serilsin, tabağın köşesinde hafif bir köz patlıcan kolluk kuvveti gibi dursun yoğurtla domates sosa, onlara da lezzetli bir turşu eşlik etsin.
Şöyle güzel bir kısır yiyelim; ekşisi, salçası, maydonozu yerinde, kıvamında kararında...
Nefis bir Ege otları kombinasyonu yiyelim; cibesi, radikası, ebegümeci, şevketibostanıyla beraber...
Hamsili pilav yiyelim; tepsiye tek tek dizilmiş denizlerimizin en verimli balığını tepsiye itinayla dizip fırında pişirelim
Hünkar beğendi yiyelim; patlıcanı kıvamlı ve lezzetli, tas kebabı ağızda dağılan yumuşacık olanından...
Profiterol yiyelim, çikolata sosu akışkan, lokmalar ağızda dağılan cinsinden...
Nefis bir baklava yiyelim, üzerindeki çıtırını ters çevirip üst damağımıza yapıştıralım, lezzeti ağız dolusu yaşayalım...
Fırın sütlaç yiyelim, içi kımıl kımıl hareketli, üzerinde kıvamında yanıklığı, tadı akılları baştan çıkartan sütlü tadıyla bizi başka diyarlara götürsün.
Pekmezli armut tatlısı yiyelim. Tam da mevsimi güzel armudun. Kış geldi mi, sofradan tahin pekmezi de eksik etmeyiz zaten, birlikte lezzete farklı bir boyut getirelim.
Künefe yiyelim, içindeki peyniri keserken uzasın, yerken dilimize dolansın, üzerine hafif de kaymak koyalım ki yaşadığımızın farkına varalım şu üç günlük dünyada. Bana kalırsa bu liste uzar gider. Şimdi siz bana söyleyin, bugün madem hayattayız, canlıyız ve yaşamın tadına varabiliyoruz, bugün dünya için ne yiyelim? Öneri ve görüşlerinizi benimle www.twitter.com/arda_turkmen ya da www.facebook.com/ardaninmutfagi adreslerinden mutlaka paylaşın. Hepinize tarifini verdiğim pazılı börek ile lezzetli bir hafta sonu dilerim.
Pazılı mantarlı börek
2 demet pazı
2 adet pırasa
100 gr. mantar
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet yufka
Zeytinyağı-su karışımı
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
Muskat rendesi
Pul biber-tuz-karabiber