Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Anne Babalar Yalanı Nasıl Önleyebilirler?

1- Model olmak: Sadece yalan söylemenin zararalarınından bahsedip,doğru söylemelerini istemek yetmez.

2- Yalan söylediğini anladığınızı belirtin. Ama aşırı tepki göstermeyein. Bunu sanki sırf sizi üzmek için yapılmış bir davranış gibi düşünmeyin. Aşırı tepki, korunmak için yalanı sürdürmesine neden olur.

3- Yalan söylediğinde bağırıp çağırmadan, davranışın yanlışlığını anlatın ve ceza verin. Bu davranışınız sürekli ve tutarlı olsun. Buna karşılık doğru söylediğinde hoşnutluğunuzu dile getirin. Doğru söylersen kızmayacağım diyerek, ceza verirseniz inandırıcı olamaz ve yalan söylemiş olursunuz.

4- Çocuklardan başaramayacakları şeyler beklemeyin. Aşırı, uyamayacağı kurallar koymayın.

5- Yalan söyleyebileceği konularda, ona farklı yaklaşın. Ödevini bitirdin mi? yerine ödevi görmek isteyin. Odasını topladığını söylediğinde, çikolata verip sonra kızmak yerine, önce kontrol edin.

6- Niçin yalan söylediğini anlamaya çalışın. Onu dinleyin. Yargılamadan ilişki kurmaya çalışın. Kesinlikle başka çocuklarla ya da kardeşlerle kıyaslamayın.Kendi yanlışını kendisinin bulmasına fırsat tanıyın.

7- Daha karmaşık bir sorun varsa, arkadaşsız, yalnız bir çocuksa, yalan söylediğinde pişman olmuyor ya da istemediği halde kendini durduramadığını söylüyorsa, en kısa zamanda yardım alın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA