Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TURGAY NOYAN

Bu gemilerden birinde olmak vardı!

Hafta içinde Deniz Cruise & Ferry Lines Genel Müdürü Cem Gündeş'le bir araya geldik. Ankara ve Samsun gemilerini yeniden hayata döndürdükleri gibi, bir de uzunca süredir düşlenen yeni hatları devreye sokuyorlarmış. Özellikle Çeşme ve Bodrum'a düzenlenecek seferlerin çok faydalı olacağına inanıyorum. Yılın belirli zamanlarında Bodrum'a giden, hele hele sezon başı ve sonlarında arabaya eşya mı, insan mı bindireceğini bilemeyen benim gibiler için mükemmel bir çözüm. Ayrıca otomobiller için vale servisi de varmış. Yani vereceksin otomobilini İstanbul'da gemiye, Bodrum'da teslim alacaksın. Üstelik gemiler belli bir boyuta kadar tekne transferi de yapacaklarmış. Bunun amatörler için mükemmel bir imkân olduğunu düşünüyorum. İstanbul'da römorkla taşınabilecek boyutta bir teknesi olan kişiler, bu sayede tatillerini Gökova'da yapabilecekler. Ne denizlerle boğuşup tekneyi götürmek derdi, ne de dudak uçuklatan yakıt parası. Yükle tekneni gemiye, tatiline İstanbul'da ayaklarını uzatarak başla... Allah'tan amatör tekneler için düzenlenen 'sefer görev bölgesi' filan gibi abukluklardan kurtulduk. Yoksa amatörler, Bodrum'da tekneyi gören yetkililere bunun oraya nasıl geldiğini anlatabilmek için gerçekten çok zorlanacaklardı.

FOÇA'DAN MARSİLYA'YA

Bazen denizcilikteki halimize üzülmeden edemiyorum. Bugün, yani 21. yüzyılda İstanbul'dan Bodrum'a gemi seferi konuldu diye seviniyoruz. Oysa bu topraklarda bizden 2 bin 600 yıl önce yaşayan İon vatandaşları, deniz yoluyla Foça'dan Marsilya'ya kadar gidiyorlarmış. Hem de her gittikleri yerde koloniler kurmacasına... Türkiye'de göğsümüzü kabartan bir sivil toplum örgütü var: 360 Derece Tarih Araştırmaları Grubu. Daha önce Uluburun Batığı'nın replikalarını yapan bu idealist arkadaşlar, şimdi de bir başka mükemmel projenin peşindeler. Binlerce yıl öncesinin tarihi ve arkeolojik verileri baz alınarak, iki gemi yapacaklar. Aynen Uluburun gibi, çivisiz, tutkalsız... Sonra da ver elini Foça'dan Marsilya... Olay Nautic'in katkılarıyla gerçekleştirilmek istenilen proje, sadece İonların nerelere kadar gidebildiklerini değil, kurdukları kolonileri de ortaya çıkartacak. Yani Foça ile oralardakilerin akrabalığını da... Gerçi şehrin girişinde 'Bu kenti MÖ 600 yılında Anadolu'dan gelenler kurdu' diye yazıyormuş ama şahsen ben Marsilya'yı, Batı Anadolu'dan giden hemşerilerimizin kurduğunu, geleneksel şarapçılığı yine bizim hemşerilerden öğrendiklerini duyduğumda gerçekten de çok şaşırmıştım. Biri ticaret, diğeri de savaş gemisi olarak yapılacak yeni gemilerimiz, Foça'dan yola çıkarak birçok limana uğrayacak ve tarihsel yolculuklarını Marsilya'da sona erdirecekler. Bu iki geminin inşasına 2007 Mart'ta başlanılacak ve 2008 Nisan'ında Foça'dan yola çıkılacak. Yelken ve kürek ile yapılacak yolculuğun yaklaşık iki ay sürmesi planlanıyor. Doğrusu, onlarla birlikte gitmeyi çok ama çok isterdim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA