Tarihi 600 yıl öncesine dayanan Yoncalık Mahallesi'nde, köylüler geçimlerini büyük oranda şalgam üretiminden sağlıyor. Her sezon onlarca dönüm tarlaya ekilen şalgamlar, hasat edildikten sonra mahalleye 2 kilometre uzaklıktaki Yeşiller mevkiinde bulunan Çatalpınar Deresi'nde geleneksel yöntemlerle yıkanıyor. Dağlık alanlardan toplanan mahsuller, burada çamurundan arındırılıyor.

Köylüler, dere kenarında hep birlikte çalışarak hem şalgamları temizliyor hem de bu zorlu işe eşlik eden türkülerini söylüyor. Yıkanan şalgamlar, 5 kiloluk filelere konularak satışa sunuluyor. Yaklaşık yarım asırdır aynı yöntemle temizlenen şalgamlar, yol kenarındaki tezgahlarda ve kentteki marketlerde alıcı buluyor.

600 YILLIK GELENEK DEVAM ETTİRİLİYOR
Mahallenin eski muhtarı İbrahim Başaran, doğduğundan beri yaşadığı köyünde, şalgamın üretimin aşamalarının meşakkatli olduğunu anlattı. Başaran, şöyle devam etti: "Köyümüzün yerleşkesi 600 yıl öncesine dayanıyor. Şalgamı atalarımızdan dedelerimizden gördük. Temmuzun 15'inde ekmeye başlarız, 29 ekime kadar da hasat işlemlerine devam ederiz. Üretilen şalgamlarımızı yıllardır bu şekilde yıkanıyor. Ben 1960 yılında doğdum. Ben hep böyle gördüm. Şalgam yıkama geleneğimiz 600 yıllık bir gelenek. Bunu dereden gelen temiz sularda yıkayıp organik olarak satışa sunuyoruz. Satışını da genelde yol üzerinde satılıyor. Bazen marketlere de veriliyor. Yılda ortalama 200 ton mahsul çıkıyor." Yoncalık mahallesine has şalgamın çok faydalı olduğunu da anlatan Başaran, "Bizim köyde romatizma hastalığı olan yok. Bunun sebebi yediğimiz şalgam." dedi.

SOĞUK SULARDA YIKAMA İŞLEMİ YAPILIYOR
Yıkama yaptıkları suyun çok soğuk olduğunu söyleyen Mahmut Kavçin ise "Yukarı tarlada şalgamları söküp buraya getirerek yıkıyoruz. Her şey doğal bir şekilde yapılıyor. Suyumuz çok temiz, Babam dedem hep bu şekilde yaptılar. Bu yöntem bizim geleneksel yöntemimiz." diye konuştu. Yol kenarında şalgam satan Necmettin Kong ise satışlardan memnun olduklarını belirterek, "Bizim burada ismi şalgam geçer. Karadeniz yöresi bunu turp olarak biliyor ama bu turpun kardeşi şalgamdır. Şalgamlar dağlardan gelen sulardan yıkanıyor. Sıulamada da o sular kullanılıyor. Tamamen organik. Hiç bir katkı maddesi bulunmaz" dedi.
