ABD’den Çin’in dev rafinerisi Hengli’ye İran bağlantılı yaptırım kararı

ABD Hazine Bakanlığı, Çin’in en büyük özel rafinerilerinden biri olan Hengli Petrochemical (Dalian) Refinery Co.’yu İran yaptırımları kapsamında kara listeye aldı. Doğu Asya’daki tekstil ve sentetik elyaf üretim zinciri için kritik öneme sahip şirketi hedef alan bu adımın, küresel enflasyon baskılarını artırabileceği değerlendiriliyor.

Oluşturma Tarihi 27 Nisan 2026 10:46

Kararın, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen zirve öncesinde "enerji kartı" olarak devreye alındığı belirtiliyor. Washington'un bu hamlesi, İran'ın petrol gelirlerini sınırlamaya yönelik stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.

Yaptırım listesine alınan Hengli Petrochemical, Çin'in en büyük ve en modern entegre rafinerilerinden biri olarak günlük yaklaşık 400 bin varil ham petrol işleme kapasitesine sahip. Şirket aynı zamanda Suudi Aramco'nun önemli müşterileri arasında yer alıyor.

Kararın ardından şirket hisseleri Pazartesi günü yüzde 10 değer kaybederek taban seviyeye geriledi. Ayrıca Asya'da en az iki büyük petrokimya müşterisinin siparişlerini iptal ettiği bildirildi.

Hengli, tekstil ve oyuncak gibi birçok ürünün temel hammaddesi olan Saf Tereftalik Asit (PTA) üretiminde dünya liderleri arasında bulunuyor. Yaptırım sonrası şirketin bazı müşterilerinin tedarik zincirlerini yeniden değerlendirmeye başladığı ifade ediliyor.

Şirket, yaptığı açıklamada ABD'nin iddialarını reddederek operasyonların kesintisiz sürdüğünü ve üç aydan fazla yetecek ham petrol stokuna sahip olduğunu duyurdu. Ayrıca gelecekteki petrol alımlarında ABD doları yerine Çin yuanı kullanılacağını açıklaması, küresel ticarette "de-dolarizasyon" tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

Uzmanlara göre yaptırımlar yalnızca enerji piyasasını değil, kimya, sentetik elyaf ve tekstil sektörleri üzerinden dolaylı olarak küresel tedarik zincirini de etkileyebilir. Bu durum, mevcut jeopolitik gerilimlerle birlikte maliyetlerde yeni bir "tedarik enflasyonu" riskini gündeme getiriyor.

Haber Girişi Deniz Dalgıç - Editör

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!
14.734,5000 Değişim 218,30 Son veri saati:
Düşük 14657,77 Yüksek 14876,07
Açılış
46,4792 Değişim 0,0866 Son veri saati:
Düşük 46,3799 Yüksek 46,4665
Açılış
53,3552 Değişim 0,2837 Son veri saati:
Düşük 53,0689 Yüksek 53,3526
Açılış
6.205,4970 Değişim 134,119 Son veri saati:
Düşük 6155,034 Yüksek 6289,153
Açılış
96,8021 Değişim 3,8507 Son veri saati:
Düşük 94,528 Yüksek 98,3787
Açılış
BİST En Aktif Hisseler